Napadlo mě jestli by případě nutnosti přežití někde v přírodě bylo bezpečně jíst žaludy z dubů. Má to energetickou hodnotu, kterou si z toho tělo umí vzít a dodá to tělu nějaké živiny? Zvířata to normálně jedí nebo ne? To že to nejspíš odporně chutná vím.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? Nuk nuk, mosoj, Hakunamatata před 4020 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
V řadě knih je zmínka o tom, že v době hladomorů se mlely i žaludy, aby lid měl vůbec co jíst. Takže bys po nich asi neumřel. Jenže si nemyslím, že je hladomor, tak raděj ještě nějaký čas počkej.
0 Nominace Nahlásit |
Žaludy, bukvice lze konzumovat bez obav.
Co mne ale nedávno v TV překvapilo je jedovatost semen javoru.
Byl zde prezentován úhyn koní na pastvě.
4Kdo udělil odpovědi palec? pusinka50, Sůwa, ratava, Hakunamatata
před 4020 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jistě, ze se to dá jíst a je to velmi zdravé. Jako dítě jsem to občas zkoušela. Dají se však jíst jen mladé, ale ty jsou pěkně hnusné chuti 🙂. A ty staré ci sušené zase nerozkouses.
0 Nominace Nahlásit |
Jíst žaludy (v omezeném množství, ve velkém jsou prý díky přítomnosti tříslovin jedovaté…) určitě můžete, jen si na nich asi díky jejich hořkosti moc nepochutnáte. I když se říká, že žaludy z bílého dubu jsou sladší než žaludy z červeného… Jejich hořkosti se zbavíte zdlouhavým namáčením ve vodě, návodů na netu je hafo…
Pro zajímavost- ještě v roce 1817 v době Napoleonských válek byl v našich zemích vydán předpis jak žaludy na mouku správně zpracovat. Nařízení ke sběru a zpracování žaludů na mouku bylo vydáno také během 1. světové války. Do osmnáctého století se mouka ze žaludů běžně přidávala do obilné mouky při pečení chleba. V Polsku se jedly v podobě mouky i kaštany (Aesculus hippocastanum), to je však doloženo až od 17. století. (převzato z netu)
Na druhou stránku- díky jejich hořké chuti byly (a jsou opět) jakousi kávovou alternativou, stejně tak se opět prodává i ta žaludová mouka… Tak jestli vás chuť těchto plodů láká a nechce se vám rovnou ochutnávat ty přímo ze stromů, můžete pro „poznání“ zkusit toto…
Jinak co do výživových hodnot, tak kromě tříslovin (jejich obsah klesá následným zpracováním plodů) obsahují škrob, cukry, bílkoviny a oleje
0 Nominace Nahlásit |
Není to nebezpečné. Ještě ve středověku se z nich dělávaly kaše. Na jednu takovou jsem kdysi našla recept i na internetu: http://www.labuznik.cz/recept/podzimni-zcela-prirodni-kase/
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek