Když to vezmu jako hodnotu toho pokrmu , protože radši jí kapánek nedovařím a je tvrdší než když je převařená to jí rovnou splachuji do záchodu …
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4574 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Rýže může být jen lehce nedovařená, protože teplem uvnitř zrna
ještě sama „dojde“, když ji necháš nakonec propařit. Já ji pak
ještě propláchnu studenou vodou, aby se zbavila přebytečného škrobu a je
pak krásně sypká. Ono také záleží na tom, jakou používáš.
Nejlevnější druhy jsou namíchané z několika sběrů (často
i z různých let) a rýže není jednodruhová – pak se stane, že jsou
některá zrna nedovařená a jiná se hned rozpadnou. Nejčastěji vařím
jasmínovou nebo basmati rýži. Hovoříme ale spíše o loupané rýži, ta
se vaří častěji. Neloupaná – Natural – se vaří o něco déle
(kvůli slupce) a rozhodně je chuťově výraznější a výživově
hodnotnější. Rozvařená rýže má také vyšší glykemický index (stejné
jako u těstovin) – pozor na to u cukrovkářů.
Jsem zásadně proti tomu, používat rozvařenou rýži na rizoto – akorát
vyrobíš další hnus, blátivou patlanici jako ze špatné školní jídelny
nebo z nemocnice. Rýže na rizoto se restuje a postupně se dolévá vývar a
víno – a pořád se míchá. Nakonec trocha parmazánu – a to je něco
jiného! Rizoto je pak krémové a rýže chutná – ne česká praktika:
zbyla mi rejže, tak ji promíchám se zbylým kuřetem a posypu to sejrem…
Fujtajxl…:-( Arborio je lepivá sama o sobě – ta se hodí na rizoto,
protože krásně váže tekutinu.
Rozvařenou rýži můžeš použít tak akorát jako „pojidlo“ do
zeleninových, rýžových nebo masových karbanátků, plněných zelných nebo
vinných listů, paprik. Dost dobré jsou i sýrové placičky nastavené
rýží – podávané k zeleninovému salátu. Kaši bych z ní také
nedělala, protože jde o rýži vařenou ve vodě (na kaši se má vařit
v mléce nebo ve smetaně) a to ti ji pak také na věky zhnusí. Varianta
rozvařené rýže psí (hlavně s vařenými játry mrkví) se mi líbí
nejvíc. Také vím, že odezva strávníků je velice pozitivní! 🙂
5Kdo udělil odpovědi palec? aramah, Nikkol, anonym, briketka10, Kamionacka09
před 4574 dny
|
3 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?aramah, briketka10, anonym Nahlásit |
Popravdě nemusím ani jedno, když se ,ale rýži podaří rozvařit tak se z ní nechá udělat rýžová kaše. Jak sladké moc nemusím, jednou do roka se to nechá přežít, nebo se prostě postarají o konzumaci hafani a ty u toho „mlaskaj jak plochej řemen“
0 Nominace Nahlásit |
Tak v tom případě kupujte Parbolidku a máte po dilema.
Takhle to je asi nejvíc rýže vyhozená nebo spláchnutá.
Pokud už rýži převaříte, tak z ní zkuste udělat rizoto, tam to tolik
vadit nebude.
0 Nominace Nahlásit |
Kupuji parboleid od Lagris a ještě se mi nepodařilo ji převařit nebo
nedovařit.
Ale kdybych si měla vybrat, pak nedovařenou. Ne kvůli chuti, ale
z výživovové hodonoty. Stejně bych asi musela mít véééélký
hlad 🙂
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4574 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kolik lidí,tolik chutí a názorů.Jedna je pro někoho nedovařené a pro druhého ta samá převařená.Já to vidím v naší kuchyni,kde vaříme cca 100 obědů.Ale mají pravdu kolegové – záleží na druhu.Některá se nepřevaří a vypadá jako nedovařená a má také větší výživnou hodnotu – protože má ponechanou slupku,obal zrna.Ta nejlevnější je i nedovařená už blátivá,protože je čistě oloupaná a ještě upravovaná. Tím také ztratila většinu své hodnoty,protože té je právě v obalu nejvíce.Jako třeba u jablka.
1Kdo udělil odpovědi palec? briketka10
před 4574 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1710 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |