Bývalá přítelkyně mého přítele mě neustálé slovně napadá písemnou formou buď na soc. síti nebo sms u jiných lidi, kteří mě znají. Nikdy jsem se s ní neviděla, nic jsem jí neudělala. Akorát jsem ji písemné zadala ať toho zanechá. Tato situace trvá již dva roky a chci to nejak řešit. Děkuji za odpověď.
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? ivzez před 2362 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Trestní oznámení podat můžete dle libosti. Tak jak to popisujete, se mi
to její jednání jeví spíše jako přestupek proti občanskému
soužití.
Pomluva – muselo by se ukázat, že informace, které o vás šíří, jsou
jednak lživé a jednak způsobilé vás nějakým způsobem poškodit
(v rodině, v zaměstnání atd.)
Urážka na cti – žádný takový trestný čin v zákoně není
Stalking – nebezpečné pronásledování – je vytrvalé vyhledávání
osobního kontaktu nebo kontaktování telefonáty, esemeskami v nezdravé
míře (několikrát denně po dobu několika měsíců)
0 Nominace Nahlásit |
Trestní oznámení lze podat na kohokoli za cokoli. Otázkou je, jak to Policie prošetří. Vše se musí dokázat.
0 Nominace Nahlásit |
Obávám se, že urážkou na cti
ani pomluvou se policie zabývat nebude.
Leadže by šlo o stallking.
Podle mne byste na ni mohla podat žalobu.
Proč to snášíte dva roky? Mohla jste ji přece dávno zablokovat.
Míníte-li sociální sítí Facebooku, nahlašte ji FB.
0 Nominace Nahlásit |
Policie je neschopná, já jsem potřeboval v životě 2× pomoc, a bylo to k ničemu, spravedlnost jedině vzít do vlastních rukou, stačí někomu zaplatit (i vymahači dluhu), a věř mi že ti už nenapíše.
0
před 2362 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Osoba, která o jiné osobě šíří pomluvu se může v prvé řadě dopustit přestupku. Podle § 49 zákona č. 200/1990 Sb., o přestupcích se přestupku proti občanskému soužití dopustí ten, kdo jinému ublíží na cti tím, že ho urazí nebo vydá v posměch. Vzhledem k tomu, že zákon nestanoví výslovně, že je třeba úmyslného zavinění, postačí k odpovědnosti za tento přestupek zavinění z nedbalosti. Za tento přestupek může být jeho pachateli uložena pokuta až do výše 1.000 Kč.
Čest člověka však neochraňuje pouze přestupkový zákon. Ochranu jí samozřejmě poskytuje i trestní zákon. V hlavě páté trestního zákona, která upravuje trestné činy hrubě narušující občanské soužití, nalezneme i trestný čin pomluvy. Podle § 206 trestního zákona se trestného činu pomluvy dopustí ten, kdo o jiném sdělí nepravdivý údaj, který je způsobilý značnou měrou ohrozit jeho vážnost u spoluobčanů, zejména poškodit jej v zaměstnání, narušit jeho rodinné vztahy nebo způsobit mu jinou vážnou újmu.
0
před 2249 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek