Objem vody se nezvětší, pouze se zvýší její „hustota“, správněji specifická hmotnost. Platí to ovšem s jistým omezením.
0 Nominace Nahlásit |
Spíš bych se zeptal jestli existuje roztok, který má jiný objem jak součet složek, které se toho rozpouštění účastní. Pokud by docházelo k nějaké reakci a vznikaly nějaké speciální sloučeniny, které výrazně mění objem, tak budiž, jinak jsem přesvědčený, že objem je prostý součet objemů látek, které se toho rozpouštění účastní.
0 Nominace Nahlásit |
Osobně mám za to, že pravda je tam venku… Ok, tak někde mezi. Objem
nelze přímo sčítat, ale obvykle také neplatí, že objem roztoku bude
stále stejný po přidání látky k rozpuštění.
Něco o tom je na http://vypocty.webchemie.cz/ch04s02s01.html
0 Nominace Nahlásit |
Já nevím, jak to myslel Kepler, ale řek bych, že objem kapaliny (roztoku) se zvětší a je to odvislé od hustoty cukru. (Pokud známe jen jeho hmotnost.)
0
před 2916 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
klumprt: můžeš si to představit tak. že cukr, sůl apod. se nacpe do volných prostor mezi molekulami vody a objem se tak nezvětší. Stejný objem roztoku pak více váží.
… to je blbost, oslaď si čaj půlkilem cukru, a prej se nezvětší objem > no, mě to z hrnku vyteklo …
Nebo máte nějaký odkaz, který Vaši teorii potvrdí? Já tvrdím, že to tak není, ale můžu se mýlit.
No, tohle by mohlo teoreticky nastat jen ve nějakém hodně speciálním případě. A vsadím výplatu, že voda tohle neumí.
Pokud vezmu vodu a cukr, tak se docela určitě sečtou objemy vody a cukru. Voda se „zahustí“ cukrem, zatímco cukr se „zředí“ vodou. Mezi molekuly vody se toho moc nevleze.
annas | 5283 | |
Kepler | 2867 | |
Drap | 2636 | |
quentos | 1803 | |
mosoj | 1594 | |
marci1 | 1356 | |
led | 1348 | |
aliendrone | 1172 | |
zjentek | 1062 | |
Kelt | 1005 |
Astronomie |
Fyzika |