Avatar uživatele
Kulisek993

Je možné získat potravinové intolerance až ve středních letech?

Zdravím, v poslední době mám velké problémy se zažíváním. Je mi často těžko, pálí mě žáha. Nedokážu to zatím blíž určit a zjistit, jaké konkrétní potraviny by mi dělaly zle. Ty stavy jsou takové náhodné a nevidím spojitost mezi nimi a konkrétním jídlem. Napadlo mě, že bych mohla mít nějakou intoleranci, třeba na lepek, nebo něco takového, co mi to způsobuje, ale je to možné? Vždycky jsem si myslela, že se s takovými problémy člověk víceméně už narodí.

Zajímavá 0 před 32 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Alesh

No, tak samozřejmě, že je to možné. Vše se vyvíjí, procesy v těle jsou ovlivňovány životním stylem, stravováním, stresem atd. Pokud jsi začala mít problémy, něco je špatně, něco děláš špatně. Těžko takhle dělat nějaký tvůj rozbor, každopádně přemýšlej, čím by to mohlo být. Rozhodně se ale kvůli to nestresuj. Pravděpodobně bude stačit malinko upravit stravovací návyky a víc relaxovat.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
da ny

Je obecně známo, že alergie (na cokoliv) a intolerance potravin,
může přijít v každém věku.
O možné celiakii, byste pravděpodobně už dávno věděla…
A hlavně, poznala po kterém moučném výrobku přišly křeče a obtíže.....
Pokud navštívíte lékaře, může něco „poznat“ z krevních testů, případně
z kolonoskopie, gastroskopie (vředy, CA atp.).
Většina lidí, je schopná a soustředí se na skladbu stravy, aby mohli,
také lékaři orientačně říci, po čem je jim těžko......

Je běžné a přirozené (domnívala jsem se, že populace informace má),
že s přibývajícím věkem „ubývají“ trávící enzymy, schopné zpracovávat
mléčné výrobky.. Dochází tak k intoleranci laktozy, což je ještě „výhra“.
Výrobků, bez mléčného cukru, je na trhu dostatek.
Může tedy přijít i ABKM (žádné mléčné výrobky, máslo, někdo, ani ghí).
Žádná velká škoda, říkají alergologové.
2/3 světa , v dospělém věku mléko nekonzumuje vůbec. Často, ani mléčné výrobky.
Nebo jen tvrdé sýry, tvaroh a zakysané mléčné výrobky (ne jogurt aj.).

V případě obtíží, během trávení, se může jednat i o nevhodnou skladbu potravin.
Nevhodné vzájemné kombinace, způsobující dyspeptické potíže.
To je např. kombinace zeleniny s ovocem nebo cukrem, maso x mléčný výrobek atd.. atp.
Některé druhy potravin, není vhodné přijímat současně (zvlášť, když má člověk,
již problémy.

Může se jednat o nějaký zdravotní problém (třeba brániční kýla, dokáže
znepříjemňovat život), více, či méně vážný.
S tím Vám, zde nikdo neporadí a nepomůže. Navštivte lékaře.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Ametyst

Lidsky organismus není konstanta. Když doktoři někoho zařadí mezi alergiky, neznamená to, že se ten člověk nemůže z této škatulky dostat ven. Buňky se regenerují a každy orgán má svou dobu obnovy.
Docela blahodárně funguje vynechat cukr, bílou mouku a mléko z denní potravy. Organismu se uleví. Také pestrou stravu nahradit jednoduchou stravou, aby se trávení zjednodušilo.

Upravil/a: Ametyst

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

V takovém případě je nejlepší navštívit lékaře a nehledat rady na netu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Great4M

Je to tak, i v pozdějším věku se to může projevit. Já jsem měla víc zdravotních problémů a nechala jsem si udělat DNA testy od chromozoom a dost mi to pomohlo pochopit různé souvislosti, co a jak se u mě v těle děje a jak s tím pracovat. Výsledky máte dostupné v přehledné aplikaci a v ceně je i konzultace s genetikem, který vám vše vysvětlí a dá doporučení, jak ty problémy, na které se přijde, řešit. Dělají tam i analýzu střevního mikrobiomu, což by mohlo být vhodné pro vás podle těch problémů, co popisujete.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek