V roce 2011 v říjnu jsem měl pracovní úraz – poškození sítnice, nevidím na jedno oko. Bylo to vyhodnoceno jako pracovní úraz, dostal jsem do výše platu vyplacenou částku a od ledna tohoto roku jsem dostal výpověď a jsem na úřadu práce, z důvodu, že se firma ruší. Žádal jsem si o částečný ID, ale nebylo mi vyhověno. Mám nárok dostávat od mého bývalého zaměstnavatele nebo od jeho pojišťovny nějakou měsíční čásku ( rozdíl mezi výplatou od úřadu práce a mojí předešlé výplaty
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? iceT, huxa před 4223 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Pracovní trvalý úraz neexistuje, nmyslíte tím zřejmě pracovní úraz
s trvalými následky. Vyrovnání ze strany zaměstnavatele jste již podle
Vašich vlastních slov dostal.
Bylo by dobré, kdybyste se s Vaším bývalým zaměstnavatelem domluvil, zda
trvalé následky má ošetřeny ve své pojistné smlouvě za zaměstnance
proti jejich úrazu a zda byste ještě z této pojistné smlouvy nemohl dostat
nějaké další odškodnění.
Víceméně byste se však měl starat o plnění z titulu trvalých
následků z vlastního úrazového pojištění.
Pokud bývalý zaměstnavatel v rámci zákonného pojištění již nemá
možnost Vám jiné odškodnění poskytnout, tak byste se musel obrátit se
žalobou o náhradu vzniklé škody na Vašem zdraví na soud. Obávám se ale,
že v tomto případě se stejně práva nedovoláte, protože ruší-li se
firma, nebude asi nikdo, kdo by Vám v takovém případě mohl nějaké
odškodnění vyplatit.
Jedinou cestou je zjistit, zda ještě něco lze získat z pojistek.
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Je lepší narodit se v jiném státě, ale bohužel jsou i daleko horší případy, tímto Váš v žádném případě nezlehčuji. Fandím
0
před 4223 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zajímalo by mne, odkud Ocko čerpá své opakovaně nepřesné informace.
Za pracovní úraz a za jeho následky samozřejmě odpovídá zaměstnavatel, a to i do budoucna – pro případ, že by se některé následky projevily až časem.
Pokud zaměstnanec v důsledku pracovního úrazu dosahuje nižších výdělků, má nárok na dorovnání rozdílu mezi současným výdělkem a výdělkem z doby před úrazem z povinného úrazového pojištění zaměstnavatele (jde o tzv. rentu).
Veškeré nároky je nutné uplatnit prostřednictvím zaměstnavatele, u něhož k pracovnímu úrazu došlo.
V případě registrace na úřadu práce se za nově dosahovaný výdělek považuje minimální mzda, k výši podpory se nepřihlíží (zaměstnavatel odpovídá za pracovní úraz, ale neodpovídá za situaci na pracovním trhu).