Avatar uživatele
Lucyfer

Je nutné brát probiotika? Umí si tělo ty „hodné bakterie“ vytvořit samo?

Říkám si, jestli to není někdy spíš kontraproduktivní… dodávat je takto „zvenku“ (typicky v kapslích/ta­bletách).

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Ametyst před 814 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Dochy

Tělo si neumí vyrobit žádné bakterie. Maximálně se může snažit zařídit takové podmínky, aby ty správné bakterie byli ve výhodě a množili se rychleji než ty, které pro nás až tak dobré nejsou.
Ale zrovna když žereme antibiotika, tak tělo moc možnosti k tomu, zajistit bakteriím vhodné podmínky, nemá.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Filip84

Jestliže máš pestrou a vyváženou stravu, která je na probiotika hojná, a jestliže máš zdravou střevní mikroflóru, žádné capsulae nepotřebuješ. Vhodná strava je miso (nepřevařené), kysané zelí (nepřevařené), kimchi (nepřevařené) atp.

Jiná skutečnost nastává, jsi-li nucen užívat antibiotika. Antibiotika jsou sterilisátor střevní mikroflóry, ergo, po dobu užívání antibiotik, a zejména po skončení léčby jimi, je nanejvýš žádoucí střevům pomoct podáváním vhodných probiotik ve formě doplňku stravy. Při léčbě antibiotiky to má ten efekt, že se nezesereš, no a když už, tak ne tolik. Po léčbě antibiotiky to obnovu střevní mikroflóry urychlí.

Stav střevní mikroflóry silně souvisí s celkovou immunitou organismu. Pokud je střevní mikroflóra „vyrabovaná“, no tak si virosy a bakteriální infekty podávají ruku. Proto je, například, vhodné užívat probiotika i ve chvíli, kdy na tebe „něco leze“. Ono tělo si řekne, já v takových chvílích mívám chuť na jogurt, přitom jinak bych se toho nedotkl ani hráběmi. 🙂

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Ametyst

Jednodušší je ty hodné bakterie likvidovat nevhodnou stravou (rafinovaný cukr, bílá mouka) a agresivními léky, než si je pěstovat. Dají se kultivovat vitaminem B, (B-komplex), kvašenou zeleninou, kysanými mléčnými výrobky, atd.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

U každého je to jiné. V žádném případě neuškodí. Pokud už musím brát antibiotika, tak je vždy užíám,

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Lucyfer, já jednou blbě seřezal jabloň a ta chytla do dřeva moribundy 🤷‍♂️. Od tý doby jablůňce praská kůra a někdy jdou praskliny až do dřeba v jabkách z tý babloně mám každoročně červy a dost ty jabka také hnijí. No a pak mám jabloň kterou jsem ořezal správně a na tý mně jabko nikdy neshnilo a ani červy nemá. přitom jsou prakticky vedle sebe. Tak to je tak vše, co jsem ti chtěl k otázce napsat 🤷‍♂️

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
tomnowak

Pokud si dáš malou sklenici nefiltrovaného a nepasterizovaného piva tělo si vytvoří „hodné bakterie“ samo včetně prebiotik což jsou zjednodušeně řečeno glykoproteiny a cukry, pomáhající probiotikům s očistou střev. Navíc alkohol z tohoto malého piva příznivě ovlivní poměr LDL:HDL cholesterolu a bude mít i vliv na krevní srážlivost. Každopádně ti nikdo nebrání zaplatit nekřesťanské peníze „lichvářům“ za probiotika v kapslích nebo tabletkách 🙂

Upravil/a: tomnowak

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

tomnowak: Tělo není bůh aby dokázalo vyrobit jiného živého tvora. U lidského druhu platí, že pouze dva navzájem kompatibilní jedinci dokáží za jistých podmínek a s trochou štěstí stvořit dalšího jedince stejného živočišnho druhu. Nevím jak ty, ale já se jako bakterie necítím. A protože věřím, že tento můj pocit je správný, předpokládám, že bakterii opravdu vytvořit nedokážu.

Nový příspěvek