Budu připravovat pálivou omáčku srirachu, kterou nikdy nezavařuju a
pouze ji přechovávám v lednici, kde ani po několika měsících
neplesniví. Ingredience jsou pouze chilli papričky, česnek, sůl, cukr →
fermentace → ocet. Ráda bych do ní letos přidala několik sladkých
červených paprik na zjemnění a zajímá mě, jestli ji ani tak nemusím
zavařovat, nebo se nějak zvýší riziko plesnivění.
Děkuji
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? zjentek před 2280 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Ta sriracha by se neměla kazit ani mimo lednici (tedy pokud v domácnosti není 30°C, ale do 23st.). Ta druhá variace s paprikou se pokazí, raději bych sterilizovat a uložil do chladu. Vycházím z toho, že „několik paprik“ může být třeba 70% obsahu výsledné omáčky, ale to už se nebavíme o sriracha omáčce, která skutečně vydrží a nezkazí se snad nikdy, pokud je dodržen správný postup výroby, správný druh chilli a čistota.
Jinák nerozumím tomu „zjemnění“. Přece jde o dochucovadlo, kdy „zjemnění“ chuti pokrmu dosahuji vyhovujícím dávkováním ochucovadla- pikantní omáčku uberu a je to… když už v pokrmech MUSÍ BÝT a bez ní to nejde! ;)
2Kdo udělil odpovědi palec? butterbarina, dubraro
před 2280 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?butterbarina Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
Zjemnění proto, že omáčku nepoužívám jako dochucovadlo při vaření, ale spíš jako jakýsi „topping“ (např. na volská oka) a nemám ještě potřebnou odolnost, takže chci dětskou verzi :)
A co takhle nějaké domácí pyré z tlustostěnných (červené, oranžové, žluté) paprik a pomalu si do něj přikapávat kvalitní thajskou srirachu, až se trefíš do vlastní chuti? ;)
To zní skvěle, jen takové pyré budu muset zavařit a tam narážím na problém, že každá otevřená sklenička se musí do pár dnů spotřebovat, čehož nejsem schopná…
Můžu se ještě zeptat, k čemu přesně slouží u srirachi fermentace? Projevuje se nějak výrazně na chuti? Postupuju podle receptu, kde se po přecezení omáčka ještě provaří, takže žádné zdravotní benefity to asi mít nebude…
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |