Mravenec

Je odstranění listu/papíru/rou­šky, která zakrývá RZ zaparkovaného vozidla jako ochrana před pokutou – protiprávní?

Dnes trochu po Rokiovsku.

Bydlím ve vytížené části Prahy, kde je velmi obtížné zaparkovat. Poctivě si platím rezidenční parkovací oprávnění a pokud parkuji jinde, platím časový poplatek za parkování.

Pokud přijedu po celém dni z práce a nemohu najít v okruhu bydliště ± 500m místo k zaparkování, začínám být nervózní.

A najednou potkám vozidlo, zpravidla luxusní Range Rover, Mercedes, etc. které má RZ přelepenou, překrytou listem,… V takovém momentě zastavuji, vystupuji a lísteček strhnu.

Pokud by mě majitel viděl, mohl by si stěžovat, že mu sahám neoprávněně na majetek, případně působím škodu? Více společensky škodlivé mi připadá jednání, kdy vyčůránek přelepením RZ nemusí nic platit a obejde pravidla.

Ještě mě napadá, co když bych své konání obhajoval tím, že jsem tak jednal z důvodu, aby nebyl Magistrát krácen na uhrazení poplatku. Takže jsem takto vlastně hájím veřejný zájem a konám bona fide. 😀

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Filip84 před 669 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Filip84

Odpoveď byla označena jako užitečná

Myslím, že by nenadělal nic.

Konání majitele vozidla, který zakrývá registrační značku něčím, aby se vyhnul tomu, že mu „dojde pokuta na provozovatele“ proto, protože kolem pojede auto automaticky monitorující registrační značky, které zjistí, že nezaplatil stanovený poplatek, je subsumovatelné pod zásadu nemo turpitudinem suam allegare potest a contra legem facit, qui id facit quod lex prohibet, in fraudem vero, qui salvis verbis legis sententiam eius circumvenit.

Je to tzv. porušení zákona oklikou. Formálně není zakázáno na vozidle, které stojí na parkovišti, zakrýt registrační značku, a kdyby měl to parkovné ten parkovatel řádně uhrazeno, tak bys si asi naběhl, a in extremo bys mohl být projednáván pro přestupek proti občanskému soužití – schválnost. Projednáván neznamená být uznán vinným, to je zase jiná věc, ale projednáván jistě. In extremo.

Jenže on nemá parkovné zaplaceno, protože kdyby měl parkovné zaplaceno, nebude na registrační značku dávat kalhotku, papír nebo jiný Leintuch. Proč by to dělal, že.

Takže, jeho jednání je v rozporu s dobrými mravy. Je nezakázáno, tedy, v souladu se zásadou legální licence, formálně povoleno, ale materiálně tím konáním sleduje to, že se vyhne sankci za správní delikt. No a konání, které je, sice, formálně povoleno, avšak materiálně směřuje k obejití platného práva, vyhnutí se sankci etc., není trestné (nullum crimen nulla poena sine praeviae lege poenali), ale zároveň nepodléhá žádné ochraně práva.

Je k tomu i docela bohatá judikatura, týkalo se to např. Mikejepan & pojištění na pokuty. U nás je takové jednání docela časté.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Mravenec Nahlásit

Další odpovědi
Drap

Mohl by si jít stěžovat, ale zřejmě žádný nepůjde, jelikož samo zakrytí značky je protiprávní. Spíš by se snažil dát ti pár facek.

0 Nominace Nahlásit

elkon

RZ nelze zakrývat, proto tam je, aby bylo možno vozidlo identifikovat.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Mravenec

Filip: Super odpověď. 👍 Pravda, v ČR si každý vykládá zákony po svém a hledí jen na to, jak je obejít.

Filip84

Mravenec: Svého času bylo v silničním zákonu, že „řidič je povinen se za jízdy připoutat bezpečnostním pásem“. A bylo to v něm dost dlouho, ono Ausgerechnet dopravní legislativu připravují takoví dědci, že škoda mluvit. A, divil bys se, kolika lidem to takto prošlo, tehdy ještě projednávali přestupky policisté na DI, tak došel, v ruce silniční zákon Zákony do kapsy, nebo jak se ty paper decky jmenovaly, tam to opicajtovi přečetl, a ten řízení zastavil. Až agendu převzaly obecní úřady, a až se to dostalo před NSS, tehdy poměrně čerstvě zřízený. No, a ten judikoval, že smyslem úpravy je to, aby byli lidi ušrákovaní, a tak se při nárazu méně poškodili, hotovo.

S tím nemám problém v obecné rovině, třeba v případě snížení plnění pojišťovny za škodu na zdraví. Ale mám s tím problém, aby za to byl takový činec uznán vinným, protože špatný zákon taky zákon a zásada nullum crimen sine lege platí i ve správním trestání, takže potrestán mohl být, pouze a jen, za to, že „se za jízdy nepřipoutal bezpečnostním pásem“, za nic víc. Ale to už je, zase, jiná věc.

Pak byl stav, že jízdní kolo muselo mít zařízení s vratným odrazem i svítilny, ale neexistovala (krom Úmluvy o silničním provozu (Vídeň 1968), ale to průměrný úředník ani neví, že existuje, a navíc, není to trestně postižitelné) zákonná povinnost ta světla použít. Takže, když cyklista o půlnoci nesvítil, policista ho mohl zastavit a zkontrolovat, jestli ta světla má. Pokud měl, musela být funkční, tak mohl leda tak poděkovat a popřát dožití se konce cesty, žádná povinnost je použít nexistovala.

No, prostě celkově a komplexně na palici! 🤦‍♀️

Mravenec

Drap, toto některé zdroje již řešily, že překrytí RZ u stojícího vozidla protiprávní není, přirovnávali to k plachtě na vozidle, navíc není možné překrytí prokázat, mohl by takto konat každý v úmyslu poškodit souseda, nebo jiné subjekty.

Protiprávní ve smyslu 361/2000 Sb. bude, pokud se s takovým vozidlem rozjede.

Spíš si myslím, že kdyby mě tento majitel osočil z poškození vozidla, je důkazní tíha na jeho straně a musí mi to prokázat a doložit vzniklou škodu.

Filip84

Mravenec: Není, a dokonce ty tabulky můžeš i z auta sundat.

V právním státu je, totiž, zakázáno výslovně to, co je za zakázané výslovně kodifikováno positivním právem, no a positivní právo nevyžaduje na stojícím vozidle registrační značky, respektive, není jak postižitelné stojící auto bez registračních značek.

Mravenec

Elkone, to já vím, ale právě tito lidé ne. Zakrývají si značky, aby se vyhli pokutě za parkování. Já jim ty značky zase odkrývám – není možné, abych jako řádný spotřebitel, který platí, nemohl zaparkovat, kvůli takovým vychcánkům.

Filip84

Mravenec: Možná se zeptám blbě, ale lépe se zeptat blbě, než být v blbosti dál:

To, že si puboš dá na značku Motorradu kalhotku, ať už normální kalhotku, nebo speciálně vyrobenou kalhotku pro tento účel (je taková více placatá, rovná – prostě kalhotka na značku, no), tomu rozumím, a to hned ze dvou důvodů: 1. jako necyklopedista vím, že kalhotky nejsou nejdůležitější věc na světě, ale mají k ní sakra blízko a 2. vyhne se tím lapení Motorradu, minimálně, automatickým kamerovým systémem, třeba stacionárního radaru. Jistě, pokud si kalhotky na značce všimne policejní hlídka, tak bude hra na honěnou, no ale tak to už je jiná věc, to fakan nedomyslí.

Ovšem když to auto takto stojí, rozumím tomu dobře, že nějaké ty kamery neuvidí značku, protože je na ní kalhotka, papír, nebo tak něco a podobně, a proto nebudou moci majiteli poslat obsílku s pokutou? Pokud ano, tak, snad, vyjede „zásahová skupina“ městské tajné police MěStaPo, aby registrační značku toho auta zjistila, ne?

Nebo jaký to má smysl?

Mravenec

Po Praze jezdí auta s automatizovaným systémem, který načítá RZ a ověřuje zaplacení parkovacího poplatku. Překrytím RZ činec znemožní čitelnost RZ pro toto monitorovací auto. – vyhne se taxativní pokutě 500,–

Filip84

Aha, a to to auto s automatickým monitorovacím systémem, nebo jeho chauffeur, nebo tak něco a podobně, nenahlásí že – tam a tam – stojí auto bez značky, že ho má jet MěStaPo zkontrolovat?

Mravenec

Slyšel jsem, že tato možnost existuje. Ale přiznejme si, při tom, jak někteří (ne)pracují se lehce stane, že řidič monitorovacího auta takovou skutečnost přehlédne. Ten nehledá místo k zaparkování, pouze projíždí stále dokola městem, do zblbnutí. 😃 Nepopírám, že to je solidní dojení od občanů, tyto rychlo-administrativní autíčka. Ale já taky řádně platím, tak nevím, proč bych nemohl zaparkovat, oproti těm, co se snaží vyhnout zaplacení pár drobných.

Pepa25

„solidní dojení od občanů, tyto rychlo-administrativní autíčka“
Asi by bylo dobré si ujasnit, co vlastně chcete – o kus výš se mi zdálo, že chcete vymáhání platných pravidel … A nevím, kolik km tvoří v Praze zóny, ale zaplatit neustálé pendlování pochůzkářů po nich a kontrola by bylo asi podstatně větší dojení občanů (všech) … :-/

Mravenec

Nesouhlasím s tímto systémem placených zón. Ale je platný a dodržuji ho, řádně platím. To jsou rozdílné věci souhlasit se systémem/nesou­hlasit a dodržovat/nedo­držovat. A předpokládám tedy, že pokud tento systém byl zaveden, bude těmto vychcánkům předcházet a nebudu bit na tom, že platím a pak ani nemohu zaparkovat.

Zóny jsou už skoro po celé v Praze, kromě okrajů.

Nový příspěvek