Čistě hypoteticky.
Ve škole dostaneme téma nějaké osoby. Vytvořit na osobu prezentaci a
nějaké divadlo o té osobě.
Jsem v tomto případě povinen vystavit se stresu před třídou, když mi to
nedělá dobře?
Není možné, že něco takového může u některých lidí spustit různé
psychické problémy?
Má učitel v tomto případě PRÁVO mě k tomuto úkonu nutit / hodnotit,
když s tímto divadlem před třídou i před učitelem nejsem psychicky
v pohodě (protože již teď mám např. nějaké psychické problémy, které
se řeší s psychiatrem) a například to můj psychický stav může
zhoršit ?
Děkuji
Zajímavá 0 před 635 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Do školy chodíš proto, aby ses něco naučil. Nemůžeš si vybírat co
budeš, nebo nebudeš dělat. Podmínky jsou pro všechny stejné, tak si
nevymýšlej ptákoviny.
A nedělej ze sebe chudinku.
0 Nominace Nahlásit |
„právo“ – školský zákon je právo, tam se schová i to, že člověk musí umět vystoupit před druhými lidmi, učitel je do toho tlačen výukovými cíly, kam patří i formování osobnosti. Pokud u vás nefunguje schránka důvěry, nebo školní psycholog, tak podlehneš tlaku :) za mě to je asi do budoucna nevyhnutelné, a spíše bych hledat rady jak to překonat – třeba to divadlo udělej maňáskami a budeš schovaný v krabici :) taky řešení :)
0
před 635 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tak pokud studuješ např. herectví tak asi jo. Já měl na škole předmět rétorika – a pro zápočet jsem musel předvést mluvený úkol před třídou.
A na ZŠ jsme museli zpívat před celou třídou – ve dvojici a třeba Ruskou hymnu, Internacionálu, Píseň práce … Bylo to velmi nepříjemné, stresující ale zvládli jsme to, dokázali jsme se tomu pak zasmát a žádné psychické traumata jsme si nepřipouštěli (ani jsme netušili co to je). Vy mladí jste prostě moc zhýčkaní.
0
před 635 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Bez ohledu na tu skutečnost, nakolik je pravdivé tvrzení, že dotaz je „čistě hypothetický“, doporučuji konsultovat Tvůj zdravotní stav s psychiatrem. Předejdeš tím problémům, které Tě, jinak, dříve či později dostihnou.
Tvůj dotaz je vcelku banální.
I. Rovina práva.
Vzdělávání žáků na našich školách se řídí školským zákonem a obsah i rozsah učiva, zpravidla, osnovami. Pokud bude to, co popisuješ, součástí nějakých osnov, či nějakého učebního plánu, nebo něčeho podobného (já nejsem pedagog a školy nemám rád, tohle je zcela mimo můj svět), ježto bude závazný secundum et intra legem, podrobit se tomu budeš muset. V opačném případě se tomu podrobit nemusíš.
To je celý příběh, jako.
II. Rovina medicinální.
Jestliže má někdo problém „dělat představení před třídou“, je to docela pochopitelné a, samo o sobě, na tom dozajista nic pathologického není.
Ovšem jestliže má někdo až takový problém „dělat představení před třídou“, že mu to způsobuje úzkostné stavy, nebo naopak maniakální, paniku, nebo cokoli typově podobného, pak už takto pacient s hlavou je, arciť ještě poněkud nediagnostikovaný. V tom případě by měl vyhledat psychiatra a nechat se pořádně vyšetřit. Ale samotné vykonání „představení před třídou“ za tu jeho chorobu v hlavě skutečně nemůže a skutečně ji nemůže způsobit. Může však být její spouštěč, spouštěčem může být ledasco a prakticky cokoli – taky podle druhu choroby a naturelu každého soudruha.
0
před 635 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pokud mas psychicke problemy, tak to prober s ucitelem, aby te k tomu
nenutil.
Ale jinak vystoupit pred publikem je prinosem pro tvoji osobnost. Posilis si
sebevedomi a zjistis, ze to nakonec nebylo tak zle. Jde jen o to poprve.
Ja jsem jednou vyhlasovala na podiu vysledky nejake souteze, byla jsem osvicena
reflektory a nakonec jsem zjistila, ze to neni tak hrozne.
Dalsi vystoupeni na seminari pred asi 150 lidmi a mluveni do mikrofonu uz mi
nedelalo potize. Vzdyt jsme vsichni jenom lidi. Takze za zkousku to stoji.
0
před 635 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zrovna nedávno se to tu řešilo, jak je mládež přecitlivělá. Živá ukázka. Zajímají tě práva, ale co povinnosti?
Život je o tom, překonávat překážky, ne se vymlouvat… Opravdu máš psychiatra? Nemyslíš spíše psychologa? Je v tom velký rozdíl.
0
před 635 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ještě jednou napíšu, že se jedná o čistě hypotetický příklad.
Já sám osobně s tímto nemám problém.
Tak tam nechoď, ne, do té školy? Jednoduché, proboha! 🙄🤦♀️
Tady není zpovědnice.
Nelíbí se Ti? Nevyužívej a nestěžuj si. Stejně s tím, jak jsi etablovaný v módu oběti, je to ztráta času a peněz.
A určitě bych si nenechal formovat osobnost někým, kdo mě tlačí do něčeho, co zkrátka nejsem psychicky zvládnout.
Vis, ono je to tezke. Mladez mezi sebou spis komunikuje pres ruzne aplikace
nebo SMS, ma problem se vyjadrovat a navazovat kontakty. O to dulezitejsi je,
se umet prezentovat, umet mluvit, nebat se.
Ja bych to brala jako prilezitost, jako vyzvu. Muzes si neco dokazat.
Ale jak je videt, ty uz hledas moznosti uniku, takze si to asi ani
nevyzkousis.
Zkus o treba zitra doma pred zrcadlem. Za to opravdu nic nedas!!
Ale hlavne neutikej sam pred sebou! Je to i dulezite pro tvuj budouci zivot.
I v praci se budes muset umet prosadit.
Ale vzdyt ty nevis, jestli jsi schopen to psychicky zvladnout?! Vzdyt jsi to ani nezkusil!
Upřímně, to jak celý školský systém funguje již stejně po dobu x let je naprosto otřesné a nutit žáky s psychickými problémy (které řeší s psychologem) dělat věci, které jejích psychické problémy ještě prohlubuje je dle mého názoru naprostý nesmysl, totéž jako maňásci, které zde zmiňujete.