Avatar uživatele
Leonidas

Je to správně pochopená otázka?

Na jedné otázce jeden uživatel na otázku Proč je mi divně, když sním po jídle ovoce odpověděl:
_____________­________________________­________________________­________________________­_______
Ovoce je ideální jíst dopoledne.
Sladké před jídlem…
Na zeleninu a maso nemá přijít cukr (tedy ani ovoce), protože pak tato nevhodná kombinace působí či zhoršuje dyspeptické obtíže.
Mezi hlavním (masitým, zeleninovým)pokrmem a sladkým zákuskem či ovocem udělejte alespoň hodinu pauzu, případně dvě.
Další nevhodnou kombinací, vedoucí k dyspeptickým potížím je míchání bílkovin v 1 pokrmu (požité současně).
Příklad: bageta/chléb či jiné pečivo spolu se šunkou a sýrem (máslo se nepočítá jako mléčná bílkovina, nevadí) je další a častá kombinace naší kuchyně, díky které jsme na přední světové příčce v rakovině střev… :(

Zdroj: poučení z přednášek a semináře lékařů (diabetolog, gastroenterolog- nutriční poradna).
_____________­________________________­________________________­________________________­______
Hned pod tím uživatel který otázku položil se na tuto odpověd optal:

  1. Velice zajímavé, Takže pokud tomu rozumím co je tu od Vás psáno, tak Ovoce (které je sladké) jíst nejlépe dopoledne, a nejlépe po hodině či dvou hodinách si dát masitý se zeleninou oběd. Po případě hodinu dvě po obědě si dát sladké ovoce. Rozumím tomu správně ?
  2. bageta či chléb obsahují jaké bílkoviny, které se nemůžou jíst společně s bílkovinami které obsahuje šunka či sýr.

_____________­________________________­________________________­_______

Je bod 1 pochopen správně a věděl by někdo odpověď na bod 2?

Zajímavá 0 před 2703 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Byly vypracované zásady zdravé výživy, které souvisejí s kombinací potravin.

Těmito pravidly se řídila herečka Lenka Kořínková, napsala několik kuchařek – zvířátka oddělovat od kytiček. Jde o tzv. dělenou stravu – pomůže nejen k udržení postavy, ale zajistí i dobré trávení.

Kombinace potravin
Živočišná + zeleninová skupina
Rostlinná + zeleninová skupina
Rostlinná + ovocná skupina

V odkazu je vypsané, co do které skupiny patří.
https://sjidel­nicek.cz/dele­na-strava-podle-lenky-korinkove/

¨
pH – nedochází k překyselení organismu – Zásady kombinace potravin

  1. zelenina (ovoce) chudá na cukry a bohatá na vodu se může kombinovat s čímkoli. Můžete ji sníst spolu s bílkovinami, škroby nebo oleji lisovanými za studena – a s ostatní zeleninou!

    2. Škroby či polysacharidy jezte spolu se zeleninou a nesladkým ovocem. Nejezte škroby (včetně škrobnaté zeleniny) společně se živočišnými bílkovinami, kyselinami, ovocem či olejem. (pro účely kombinace potraviny nejsou „kyseliny“ nutně totéž co potraviny, které okyselují metabolismus. Nejvýznamnějšími příklady této výjimky jsou citrony a rajčata, které jsou samy o sobě kyselé, ale ve skutečnosti organismus alkalizují.) Takže pokud máte chuť například na obilniny (včetně chleba a těstovin) nebo zimní tykev či brambory, dejte si k nim zeleninu, ale nikoli rybu.

  2. Živočišné bílkoviny jezte se zeleninou nebo nesladkým ovocem. Nemíchejte je se škroby či polysacharidy, kyselinami či olejem. Rostlinné bílkoviny se mohou kombinovat se zeleninou či ovocem bohatými na vodu a chudými na cukr a s kvalitními oleji. Jedná se o totéž, co je uvedeno výše: Máte-li rybu, podávejte ji se zeleninou, ale nikoli s obilninami. Rozlučte se s paellou (rybou s rýží); zkuste rybu v dušené zelené zelenině nebo s křupavým salátem.
  3. Sladké ovoce jezte samotné – pokud ho vůbec jíte. (Ovoce nekombinujte s bílkovinami, škroby, zeleninou či olejem. Raději ale ovoce nejezte vůbec – výjimkou jsou citrony, limety, avokádo a nesladký grapefruit. Jestliže jste zdraví, můžete si sem tam dát kousek sezonního ovoce.)
  4. Jezte (zdravé) oleje se zeleninou a nesladkým ovocem či plody (rajčaty, avokádem, žlutou, oranžovou a zelenou paprikou, citrony a limetami). Můžete je kombinovat též se škroby a polysacharidy (které však musí tvořit maximálně 20 % stravy). Nemíchejte zdravé oleje s živočišnými tuky či bílkovinami. Semena, ořechy a avokádo – vynikající zdroje zdravých tuků – lze kombinovat s rostlinnými či živočišnými bílkovinami, škroby, a dokonce i se sladkým ovocem. Nedělejte ryby na oleji či másle, ale na citronové šťávě, salse či bylinkách – a vše bude v nejlepším pořádku atd."

https://www.ce­lostnimedicina­.cz/ph-zazrak-zasady-kombinace-potravin.htm

Více informací na: https://www.ce­lostnimedicina­.cz/ph-zazrak-zasady-kombinace-potravin.htm#ix­zz4oDqQmBqL

Ovoce se má jíst nalačno, samostatně, tedy nejméně 2 hodiny mezi jídly.

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek