"Britští vědci vyšlechtili unikátní rostlinu, z níž najednou sklidíte brambory i rajčata. Plodina dostala název Tom Tato.
Zní to sice jako ze sci-fi filmu, ale je to skutečnost. Tom Tato plodí zároveň pod zemí brambory a nad zemí rajčata. Rostlina není výsledkem genetického inženýrství, ale ručního štěpování, takzvaného roubování, uvedl portál tvnoviny.sk.
Když rostlina vyroste a její plody dozrají, zahrádkáře potěší dvojnásob. Plodí chutné brambory a nad nimi šťavnatá rajčata.
„Je to zcela přírodní a bezpečné,“ ujišťuje Michael Perry z vědeckého týmu. „Je to ideální rostlina, která ušetří čas i místo v zahradě.“
Vědci pracovali na šlechtění Tom Tata několik let. Teprve teď ji však představili i veřejnosti a uvedli ji na trh. Dá se objednat na internetu za asi 15 liber, v přepočtu tedy stojí asi 450 korun"
Rajčata i brambory patří do čeledi lilkovitých, takže nebyl takový problém je zkřížit pro použití.
Na jedné straně je pravda, že se šetří místo, dvojí úroda na jednom keříku, ale na druhé straně jde o určitý zásah do přirozenosti.
Rostliny se kříží již dlouho, zde jde o mezidruhové, takže se může získat rostlina, které má vlastností obou, může být tedy kvalitnější, získá nové vlastnosti.
Jak vznikaly kulturní rostliny? Křížily se plané či poloplané, přírodě to zase tolik neoblížilo, ale zajistilo obživu.
Nejsem sice odborník, ale pokud by se tyto dva druhy nestaly kamarády, tak by se jim určitě nedařilo. Řekla bych, že takové klonování je horší zásah do přírody. Stejně nadměrné užívání chemických hnojiv, skládky, zdevastované lesy, půda, změněný tok řek, asfaltové a betonové silnice atd.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Tato rostlina není výsledkem genetického inženýrství, ale ručního štěpování, tzv. roubování. Vlastně se tím ušetří čas i plocha zahrádky. Doufám jen, že brambory nejsou cítit rajčaty a rajčata bramborami. Asi zůstanu u tradičního pěstování. 🙂
Upravil/a: marci1
0
před 2994 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Když to vezmete do důsledku, tak „znásilňováním“ přírody je prakticky každé šlechtění. Tím spíš různé úpravy na genetické bázi. V tomto případě by se jednalo o křížení relativně blízce příbuzných rostlin (lilek brambor a rajče jedlé – postaru též lilek rajče – jsou obě rostliny z čeledi lilkovitých),takže je to asi tak stejný zásah jako křížení broskve s blumou a získání nektarinky, nebo křížení pomerančovníku a mandarinkovníku a tím vzniku mineoly. Jinými slovy, takových „znásilnění“ už se člověk dopustil více a už nám to připadá normální.
V případě Tomtata, pokud to není podovod, bych měla spíše obavy o kvalitu produkovaných jedlých částí, například obsahu solaninu v „rajčatech“, a také o odolnost rostliny, protože to bývá u podobných kříženců docela velký problém.
0
před 2994 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nuk nuk. Křížit plody na stromě, to přijde už jako normální, ale výsledné plody v zemi s plody nad zemí jej poněkud jiné. Možná je to skvělý a neškodný začátek, přeji si to. Jen tak mě napadá, kam až to dospěje. Možná až se někomu podaří zkřížit brambory s filckama, a ty se pak budou škrábat samy.