Avatar uživatele
Čecho_slovák

Je tu někdo, kdo se amatérský zabývá nakládáním masa a jeho uzením?

Můj děda by byl vděčen za recept na lák.

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 1107 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Při nakládání masa na uzení obalím maso v soli. Dělám to rukou, co spadne, spadne, co zůstane na mase, zůstane tam. Předtím maso potřu po celém povrchu utřeným česnekem. Nakládám do nádoby co nejtěsněji a nechám nejméně 24 hodin ležet. Potom maso vyndám, vyleji vodu, kterou maso pustilo. Znovu naskládám do nádoby, co nejtěsněji, Předem si převařím vodu, osolím ji na stejnou chuť jako polévku. Pokud chci mít maso po uzení na řezu stejnoměrně růžové a dobře proležené přidávám cca na 10 kg masa 10g sanitru.
Naskládané maso zatížím, použíbám na to, dvě prkénka, která položím na maso a zatížím kamenem. Potom zaliji připraveným lákem, aby bylo maso ponořené. Nádobu překryji kusem bavlněné, nebo lněné látky a provázkem zaváži po průmětu nádoby. Nechávám podle počasí ,většinou cca 4 týdny. Jednou za týden oddělam hadr a podívám se, jak se to vyvíjí. Lák by měl zůstat voňavý. Pokud se lák zakalí, stane se to při střídání teplot, když je hodně teplo a podobně, mohu lák vyměnit. Až je maso uležené, naváži na provázky, dám do udírny a udím. Nejlépe bukovým dřevem bez kůry.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

Není to má doména, ale co tak pamatuju, tak se maso skládalo do soudku nasolené a s česnekem. Pak se podle potřeby zalilo trochou převařené vody jen aby byla jistota, že se přímo k masu nedostane vzduch. (to už bylo zatížené v soudku)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Čecho_slovák

Drap, to vypadá skvěle. Děda si to vytiskl a uložil k jeho receptům. Jen mu nejde do hlavy to množství sanitru. Na 10 kg masa jen 10 gr. sanitru? Nemáš v receptu překlep?

před 1106 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek