annas

Je velkou výhodou při řešení problému vědět předem, oč jde, ale uvědomit si, že i vše lehké, jde zpočátku těžce ?.

1. část – podle Murphyho zákona.

Zajímavá 8Pro koho je otázka zajímavá? vagra, Drap, paul1, zjentek, Lurius, dust8, aliendrone, Filip84 před 710 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Filip84

Ten zákon se mýlí, protože jestliže by člověk věděl, pak by i uměl. To jen (někteří) intellektuálové žijí v illusi, že umět rovná se mít to v hlavě. Nerovná se, je potřeba to také umět fysicky.

Typickým příkladem je nějaká oprava kola, zcela banální oprava, nahlíženo laicky. A ona také banální je, ona oprava kola není operace očí, nebo, co já vím, vyšívání miniaturní výšivky, nejsou na to potřeba nějaké extra speciální dovednosti. Jenže, jak dojde na praxi, tak se to a to zjistí, že je to, vlastně, potřeba tak a tak, a na toto je potřeba nějaký grif, tady si to chytnout rukou kantem, nebo tak něco a podobně.

Velice dobře se to dá illustrovat na známém pořekadlu, že „každý zná deset tónů stupnice, ale jen Lully umí skládat opery“.

Dobrým příkladem je vaření: kuchařské umění je o zbožíznalství a technologii, to se naučí (téměř) každý. Ale ne každý uvaří výtečné jídlo!

Lidem schází pokora, a často jsou to lidé, co nic moc rukama neumí. Schází jim píle a pokora k tomu, aby, od píky, se dopracovali do toho „lehkého“ stádia. Někteří žijí v „těžkém“ stádiu celý život, bohužel.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
paul1

Ale někdy to jde i obráceně, t.j. těžké jde od počátku lehce, ale potom se to nějako zašmodrchá. 😄

0 Nominace Nahlásit

aliendrone

Nedává mi to smysl. Pokud chci řešit nějaký problém (úspěšně), tak je ABSOLUTNĚ NEZBYTNÉ vědět o co jde. Nelze s úspěchem „řešit něco“ a NEVĚDĚT CO. Tudíž podmínka „výhodnosti“ mi přijde nesmyslná.

Ohledně druhé části to již dostatečně popsal Filip84, nebudui nosit dříví do lesa.
Ale i tak si zasloužím „cukrátko“ (přirozeně ve formě domácí uzené klobásky apod.) 😉 😄

0 Nominace Nahlásit

zjentek

Ano. Pokud si to neuvědomíme, nedokážeme pak tolerovat rozličné postupy druhých okolo. A to jistě bude vůči nim kruté. Na druhou stranu, dovolit za stejných podmínek druhým okolo uplatňovat jejich postupy, může být přímou naší cestou do blázince. Děkuji za otázku.

0 Nominace Nahlásit

elkon

Nemusí nutně vše začínat těžce. Někdy i věci, které se zpočátku mohou jevit jako náročnější, jsou pak ve skutečnosti snadné.

0 Nominace Nahlásit

Drap

Myslím, že u je velká výhoda už jenom proto, že se můžeme lépe připravit na případná možná rizika.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Filip84

A platí to i naopak: nestačí pouze umět rukama, nebo hlavou, je potřeba i vědět.

Typickým příkladem, který vlastně většinou vůbec není rukama, je právo. Právo je neskutečně primitivní věda, jenom je obsáhlá. Protože je relativně stará (+/- 2000 let, to už se nějakého toho „čtení“ sakra nashromáždí!). Nestačí nad tím „přemýšlet“, nestačí „zdravý rozum“. Přemýšlení začíná být smysluplné, až ten, který přemýšlí, to umí a má základ, na kterém může stavět. A „zdravý rozum“ zdravý není. Je to škatulka, výmluva, pod kterou se toho hodně vleze, a která opravdu hodně snese.

Stejně tak nestačí umět rukama. Co pomůže kuchaři to, že umí správně krájet, když nebude vědět, co to udělá, když zapeče tatarkou. Nebo třicítkou cihlou. Pak to, co lidi žerou, podle toho vypadá!

aliendrone

zjentek>>> Gratula! (za tu krutost) 😉
Tímto jsi povýšen před nastoupeným Žigulíkem na hodnost TRAM TA DA DÁ:
SŇATKOVÝ UNTERWASSERMANN ZJENTEK UKRUTNÝ
😁 😄 😁

zjentek

Vždycky jsem byl kruťák, ovšem teď na to mám patent od zasvěceného! ZJENTEK UKRUTNÝ™. Díky,ó nejvyšší z DRONŮ! 😮:-x8-O

Nový příspěvek