jiná odpověď
Nejím žádné pečivo. Jím pouze vajíčka, maso a zeleninu. (vyjimečně něco jiného jen abych zpestřil stravu)
Upravil/a: Tw!st
5Kdo udělil odpovědi palec? annas, briketka10, zjentek, anonym, cynique
před 2856 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
jiná odpověď
Nejím – jím bezlepkové
Nadmíra vlákniny, a tedy i celozrnných výrobků, např. v kombinaci s dalšími potravinami s vysokým obsahem vlákniny, nám může naopak způsobit zažívací potíže a bránit například správnému vstřebávání důležitých, tělu prospěšných látek, především vápníku a železa.
Bílé, obarvené pečivo bývá často zaměňováno za pečivo celozrnné, se skutečnými nutričními hodnotami, je proto třeba i nákupu pečiva věnovat pozornost a sledovat jeho popis či označení na obalech. K obarvení běžného pečiva z bílé mouky se používá např. karamel, který může dodat pečivu zdravý, celozrnný vzhled, na vitamínech a dalších prospěšných látkách mu však nepřidá.
Ani celozrnné pečivo, zdravé müsli nebo cereálie by však neměly
tvořit podstatnou část našeho jídelníčku, ale pouze jej v rozumném
množství obohacovat. I tady totiž platí pravidlo, že všeho moc
škodí.
https://zdrava-vyziva.zdrave.cz/proc-jist-celozrnne-pecivo/
Upravil/a: anonym
0 Nominace Nahlásit |
jiná odpověď
Peču si vlastní bezlepkový chleba a jiné pečivo už nejím. Občas si to spestřím baleným bezlepkovým chlebem, ale ten je sakra drahý či změním směs na chleba. Nejraději mám lněnou vlákninu. Dobrá je i rustikální. Pohanková mi už tak neleze, ale jako kaši mám pohanku rád.
A teď malá zajímavost.
Graham byl proti
Když přišla tato jemná mouka do módy, vážení lékaři v Evropě i Americe tento způsob denaturování odsoudili a označili jako krok ke zhoršení lidského zdraví. Jedním z prvních, kdo na nebezpečí bílé mouky upozorňoval, byl Sylvester Graham (1784–1851), který zastával používání celého, hrubě pomletého zrna. Jeho specialita, Grahamův chléb, se peče a jí dodnes. Zevní obal zrna totiž obsahuje řadu vitaminů, jako je biotin, riboflavin a kyselina nikotinová. Jejich nedostatek vede k mnoha chorobám a zdravotním potížím. Ne nadarmo americký herec a senátor Arnold Schwarzenegger označoval bílou mouku za „bílou smrt“. Ze svého jídelníčku ji zcela vyřadil, protože věděl, že je zdraví škodlivá.
A nyní zkušenosti lidí:
Mouka je úžasnej zadržovač vody. Když jsem jeden čas asi na tři týdny
vyřadila pečivo, šla jsem s kilama dolů úplně bez práce. Bohužel,
pečivo jím odmalička a nějak mi úplně nejde vyřadit ho z jídelníčku,
prostě mi chutná. Milena
Ráda bych omezila příjem bílé mouky, ale vždyť ona je snad všude! Na
druhou stranu vím, že pro tělo není moc dobré ji konzumovat. Zkusili jste
si někdy smíchat hladkou mouku s vodou, jako zavářku třeba do omáčky? Je
to jako lepidlo, vážně! A když si představím, že to samé jde potom do
mého žaludku a střev, tak mi není moc dobře. Klára
Bílou mouku téměř nekonzumuji. Myslela jsem si, že to nezvládnu, byla jsem
zvyklá ráno na koblížky, pak nějakou bagetku, večer rohlíčky, teď nad
tím jen kroutím hlavou. Když peču, používám hlavně špaldovou mouku,
občas kukuřičnou. Květa
Občas jsem pozorovala, že jsem po jídle unavená. A to se rozhodně
nepřejídám. A je to právě po takové snídani typu kobliha, rohlík atd.
Majka
Já jsem minulý rok měla neustále kašel, asi měsíc, a nic nepomáhalo,
ptala jsem se v bylinkářství a tam mi doporučili čaj na pročištění
slinivky břišní a dietu – aspoň dva měsíce žádná bílá mouka a
žádný cukr. Nejenom že to prospělo mému zdraví, ale také jsem si
zlepšila pitný režim a nastartovalo se mi hubnutí. Tereza
Bílá pšeničná mouka obsahuje asi tolik vitaminů jako igelitový pytlík.
Mouka navíc často bývá napadená plísní a toxiny. O škodlivosti
pšeničné bílkoviny lepku ani nemluvě. A cereálie rozhodně nejsou tak
zdravé, jak se to často prezentuje. Naštěstí už se výživová pyramida
upravuje, ale jde to pomalu. Já sama pečiva moc nejím. Když už, tak chléb
z celozrnné mouky nebo mouky kukuřičné či rýžové. A také mi víc
chutnají rýžové nudle než pšeničné těstoviny. Zdena
Moje osobní letitá zkušenost potvrzuje, že je možné zcela bez potíží
zdravě žít, aniž by člověk jedl obilí a obilné výrobky. Já sám nejím
nic z mouky už řadu let a žádné negativní změny jsem na sobě
nezaznamenal, naopak jsem vyřazením obilí ze stravy odstranil mnoho starých
vleklých neduhů. Radek
Upravil/a: anonym
3Kdo udělil odpovědi palec? annas, briketka10, Rokio
před 2856 dny
|
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?briketka10 Nahlásit |
jiná odpověď
Měl jsem to jen jednou a nějak jsem si to neoblíbil.
Upravil/a: ozzius
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 2856 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
jiná odpověď
Celozrné pečivo není zdravější než z mouky.Pouze ho člověk během trávení nedokáže zpracovat.Ptáci si ještě pomáhají voletem,aby jim ta semena nabobtnala ,a žaludeční šťávy se dostaly snadněji přes šlupku.
Upravil/a: louskáček
0
před 2851 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 3375 | |
annas | 2020 | |
marci1 | 2004 | |
Kepler | 1901 | |
mosoj | 1775 | |
da ny | 1308 | |
zjentek | 1186 | |
hanulka11 | 1028 | |
quentos | 950 | |
elkon | 936 |
Děti a zdraví |
Ženy a zdraví |
Muži a zdraví |
Nemoci |
Fitness |
Životospráva |
Ostatní zdraví |