V souvislosti s Kryšpínovou otázkou miničásteček plastů mě napadlo,
že když jím polévku s větším množstvím kořenové zeleniny, tak na
dně talíře většinou drhne droboučký, jakoby písek. Ale blíž jsem to
neprohlížel, co to je. Všimli jste si toho taky někdo? Přitom zeleninu
dobře očistit nebo oškrábat není nic platné. Ale když jsem to někomu
říkal, každý nad tím kroutil hlavou.?
Kdysi jsem zkusil řezat na cirkuli pařezy stromů – důkladně jsem je na
povrchu očistil, ale bylo to nanic. Většinou to asi byla jen maličká zrna,
ale ojediněle tam bývá i větší kámen.
Přitom rostlinná buňka nemá schopnost kámen přijmout, musí to asi
postupně nějak obrůst a zarůst.
Zajímavá 0 před 2201 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Nikdy jsem si ničeho takového nevšiml. Čistím důkladně kartáčem, celer okrájím. Samozřejmě nějaka ta hlína v různých záhybech zůstat může, ale právě ten kartáč by měl tu hlínu odstranit i odtamtud.
0
před 2201 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Svoji pozornost bych zaměřil na sůl, tam může být ten kámen mudrců. |:-)
0
před 2201 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Kořeny zeleniny si tu hlínu odtlačí. To co drhlo mohlo být koření (pepř?)
0
před 2200 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Děkuji za připomínky, ono je taky rozdíl, když někdo dělá spíš zeleninový guláš, jak to dělala má máma, nebo tam dá jen trošku. Možná to nebylo ze zeleniny jak píšete, ale všiml jsem si toho víckrát.
Asi to uzavřu takto: vzpoměl jsem si, že jsem si toho všiml v určitém období a bylo to pravidelné. Buď tedy to byla tenkrát špatná sůl či koření, ale myslím, že to bylo z mrkve. V létě přišly deště, mrkev praskala a nečistoty zarostly- obrostly v prasklinkách. Velké praskliny samozřejmě vykrajuji, malinké nejsou moc vidět. Jestli po popraskání mrkev ještě hodně roste, jakože po dešti to tak bývá, tak zrnka mohou zarůst dovnítř. U stromů je to samozřejmé. Mají větvené zkroucené kořeny, kamínky občas obrostou, zarostou dovnitř. U kupované zeleniny se s tím asi člověk nesetká, tam jdou jen bezvadné nepopraskané kusy.