Avatar uživatele
zjentek

K přípravě „turka“ do šálku patří jemně mletá káva, zatímco „kapaná“ přes filtr vyžaduje hrubé zrno. Pravda, nebo lež?

A pokud je to pravda, mohl by mně prosím někdo SROZUMITELNĚ vysvětlit, PROČ tomu tak je?

Pojďme si to tady prosím říci. Jak to vnímám já, tak nějak z logiky věci by použití kávy mělo býti přesně opačné! ☝ Přece turek, který pomalu popíjíme, po celou dobu popíjení obsahuje lógr a tak je snad jasné, že stačí hrubě mleté zrno, jelikož jak ty žádoucí, tak i nežádoucí látky se z lógru v šálku uvolňují po celou dobu, než nápoj dopijeme. To může trvat, takže LOGICKY by mělo být voleno raději hrubší zrno. Zatímco naopak u kapané kávy přes papírový filtr v dripperu, či prostě kapané z dripperu, jakkoli filtrované, voda překape přes sušinu poměrně rychle, čili by se zde LOGICKY předpokládalo jemně namleté zrno. NEBO NE? A pokud ne, tak proč tedy ne? 🤦‍♂️

Prosím, potvrďte či vyvraťte mé předpoklady (nejlépe logicky/srozu­mitelně), napište mně, kde přesně zde ve způsobu svého uvažování dělám chybu (neb mě z té kávy už opravdu… se zblázním). Děkuju 😟

Zajímavá 0 před 103 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Je to tak. U turka jsou i drobné úlomky kávoviny v nápoji. U překapávané kávy je nežádoucí aby bylo něco v nápoji. Pokud uděláš turka z hrubě mleté kávy, cítíš při pití občas kousíček, úlomek zrta. Naopak když na turka použiješ příliš jemně mletou kávu, tak přo zslití netvoří na povrchu nápoje pěnu a vuť je opět trošku jiná.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek