Dobrý večer,
potřebuji radu. Půjdu do 4. ročníku, mám velmi dobré výsledky, ale
nevím, co mě vlastně baví. Ráda bych se věnovala chemii a biologii
(jelikož z těchto předmětů budu maturovat). Chtěla bych zkusit třeba
genové inženýrství, biochemii, výrobu léčiv, nebo forenzní analýzu. Co
si myslíte, že je v dnešní době nejvýhodnější studovat? Máte někdo
se studiem těchto oborů zkušenost? Jaké pak naleznu uplatnění? Kde
studovat (VŠCHT, UK, UP v Olomouci…)? Předem Vám děkuji za
odpovědi :)
Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? atlas před 3006 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
ono záleží na jaký konkrétní obor se chce člověk zaměřit. V každém případě volbou VŠCHT, ale i PřfUK člověk nic nepokazí. Řekl bych, že pro budoucí uplatnění je v současnosti výhodné zaměřit se pokud možno mezioborově, či víceoborově (tím myslím v rámci chemie).
0 Nominace Nahlásit |
Pokud máš zájem o biochemii a genové inženýrství, tak nezapomeň také na Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Tamní katedry genetiky, medicínské nebo molekulární biologie tvoří v současnosti jasnou tuzemskou špičku v oboru.
Jako absolventka VŠCHT pochopitelně můžu doporučit i fakultu biochemické technologie VŠCHT, ale tam je studium zaměřeno více na biochemii potravinářství.
0 Nominace Nahlásit |
Takový forenzní analitik bude mít asi vždycky práce dost, ale jde
i o to, co Vás bude bavit. Protože si nejste jistá, co chcete dělat, ale
víte, že by to mělo být něco z oblastí chemie a/nebo biologie, projděte
si stránky Vámi zmiňovaných univerzit a zjistěte si, jaké obory pro
příští rok nabízejí a jaké jsou podmínky pro přijetí na ně. Ono Vám
to trochu ujasní možnosti.
Určitě je lepší podat přihlášku na více škol nebo fakult.
0
před 3006 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Též jsem maturovala z těchto předmětů, dávala jsem si přihlášku na UHK na biologii a UPCE na klinickou biochemii a jsem ráda, že jsem šla na tu první, protože na chemii musí mít člověk prostě hlavu a to já nemám, zas tolik mě nebavila… Navíc mi mnohdy připadalo, že bejt zakomplexovanej protiva je syndrom snad všech chemiků a tento názor se mnou sdílela jedna slečna, která chemii vystudovala a se slzou v oku hleděla z okna laborky, kterak se její kamarádka z biologie prochází v terénu…
Takže z mého pohledu se chci věnovat rozhodně biologii, i když je tam hodně pojmů a celkově je toho mraky, ale není nad to chodit 4 dny po Pálavě a pozorovat s odborníky bezobratlé i obratlovce… Karlovka je podle mě na profesory dobrá, jeden z nich u nás učil taky jako externista, bohužel už odchází do důchodu a jeho zkoušku jsem udělala až napočtvrtý, ale jako osobnost opravdu nezapomenutelnej. Co se týče mojí UHK, tak máme taky vesměs skvělé a prestižní personální obsazení a téměř na každýho můžu pět jen chválu.
Pokud bys chtěla tu chemii, tak buď na VŠCHT nebo do Pardubic, tam je nejlepší úroveň, ale je to setsakra těžký a počítej i s počítáním, nezapomeň, že existujou takový hrůzy, jako fyzikální chemie a podobně… Ale o budoucí práci opravdu nebude potřeba mít obavy.
Je potřeba si uvědomit, jestli chceš učit (dvouobor), anebo „vědcovat“ a podle toho se rozhodnout… Ale podle mě oba tyto obory mají budoucnost, bude dobré, když přibude další vědec, než další politolog :)
0
před 3006 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
RyuzakiKate: musím říct, že moc nerozumím tomu despektu k politologii jako oboru. Také politologie je vědním oborem, který se dá dělat na úrovni, stejně tak se člověk může stát mizerným chemikem, který falšuje grafy kvůli přiklepnutí grantu.