Půlkolega (34) pravil, že by podnikal v zednictví, ale že nemá s kým. Nikdo není natolik zodpovědný aby si odpustil kávu. Moc mě zajímá víc názorů na tohle téma káva a pracovní morálka. Údajně by vyhodil i mě, který už jsem starý a upracovaný a možná mám po infarktu. Kávu si dám v práci po 8. nebo později, až se to rozjede. Pak další kolem 14. h. Údajně si má kávu pracovník vypít doma a ne v práci. Já oponuji, že když každý pracovník vydělává sám na sebe (nebo bude), myslím tím úkolovou práci při které je jedno jestli začne později a dřív skončí a dostane zaplaceno za pracovní výkon. Jestli mu bude za tohle strhnuta hodina odpovídám, že pak už se nejedná o úkolovou práci ale o hodinovou mzdu. Údajně – tak pravil půlkolega, že nikde jinde ve světě by si nikdo nedovolil dát si kávu. Ptám se, když mají kávovary nebo automaty na nápoje na stavbách, v kancelářích, neměly by být i tyto vymoženosti zrušeny? Vždyť i čaj v zimě by si pracovník mohl vypít doma. Měl bych tedy dostávat víc práce vlivem složitějších a obtížnějších konstrukčních postupů, kdy se zdá že práce je zjednodušovaná, ale tím pádem chtějí větší výkon, víc a víc? A budou se mě s kávou v ruce posmívat jak dřu? Vždyť pracovník by mohl být z práce vyhozen za pouhé umytí rukou, protože se může umýt doma. Půlkolega by ve svém zdraví mohl postávat s karabinou v ruce a pouštět psy na pracovníky pijící kávu. Nevím kdo z vás mu řekl o tom, že nikde jinde ve světě tohle neexistuje ale žiji pokud vím v ČR. Podle psychologa Michala Waltera, který se specializuje na problematiku pracovního prostředí, v době po obědě dokáže jen málokdo podávat stoprocentní výkony. Proto je tento čas tradičně považován za nejméně produktivní a je spojován s vyřizováním osobních záležitostí typu soukromé pošty. "Křivka pracovního výkonu opět začne stoupat v odpoledních hodinách, což také souvisí s denním fyziologickým rytmem http://www.denik.cz/ekonomika/pracovni-moralka-po-obede-ka20110620.html
Neměla by tedy být káva v pracovní době uzákoněná jako
povzbuzující nástroj? Nebo zrušena přestávka na oběd, aby byl pracovník
v plném tempu po celý den jako ráno? Znám pracovníky z Ukrajiny kafaře
kteří podávají pramalé výkony prací které by mohly být dávno hotovy a
vypijí za směnu 6–10 hrnků kávy. Tito jsou ale odlišní také tím, že
rádi kritizují své české nadřízené. Těm bych práci nedával.
Půlkolega by začal podnikat, ale nemá s kým… takže mohu být
v klidu.
Jinak jak jsem psal, zajímá mě i váš názor.
Doplňuji:
I u nás v Čechách je dnes samozřejmé, když se zatepluje domek, že jako
firma po sobě uklízíme popadané zbytky silikonových barev ze záhonů,
odvezeme veškerý polystyren i s kuličky. PET láhve si také odvezu. Já se
ptal pouze na kávu. Takže není nutné proklikávání zdánlivého výsledku
odpovědi. Pracovníci v průmyslu to mají opravdu těžké. Když se
stěhují na vedlejší linku, mistr jim nadává, proč si s sebou berou
pití, když je to jen na dvě hodiny. To on má to právo určovat, kdy žena
u linky bude mít žízeň? Nevím co se děje v jiných zemích a je mi to
jedno. Poslední kdo na stavbách uklízí nejsou řemeslníci, jako vodaři,
sádroši a elektrikáři s kobercářama. Vždycky uklízeli zedníci. Po
všech. Ať jsou to popatlané pytle lepidlem, pomíchaný materiál suť se
skelnou vatou. To já musím po nich třídit. Tak si nechte tu Austrálii. Ani
tady není nic zadarmo jak by si mohli myslet. Co zpomaluje nějaký výkon tak
to jsou neuklizené zbytky svačin a vajgly. To je všude a všude někdo
zapomene pověsit igelitový pytel na pet a na odpadky. Tímto se znečisťuje
pracoviště. Pitím kávy se nezpomaluje tempo. To se zpomaluje spaním. Na
koho by káva měla takové účinky, že by se sesedli a začali si u ní
vykládat víkendové příběhy, tak to je povahou člověka jako pracovní
síly, ne kávou. To by museli pracovat jen introverti a ostatní kafařit.
A nejlepší odpověď napsala Manon, pak i Icetee. Vzpomínám s úctou na
lidi v důchodovém věku, kteří mě uvařili kafčo i když nemuseli a nad
to přidali oplatek nebo koláč. A to jsou ze staré školy. Za to vám
děkuji.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Upravil/a: není možná
Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? mojitek, manon, GM, iceT, suaeda před 4498 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
To je silná káva. Nemít možnost si vypít kafe v práci. Jde o to co
děláme. V kanceláři se dá běžně pít kafe aniž by to vadilo při
práci. U dělnických profesí to jde někdy také. Měl jsem doma zedníka,
který si při kavě nesedl. Napil se a pracoval dál. Jde o to zda při pití
kafe chceme lenošit, nic nedělat a odpočívat.
V moderních nepřetržitých provozech mají pravidelné desetiminutové
přestávky po 2 hodinách, které pracující můžou využívat různě (wc,
kouření, svačinu) včetně pití kafe.
0 Nominace Nahlásit |
Pracuji (a pracoval jsem) ve firmách (fabrikách) kde pití kávy
v pracovní době nepřipadá v úvahu.Pouze při přestávkách na
svačinu.Nesmíte mít ani kávu (teda jakoukoliv tekutinu) ani u mašiny
z důvodu převrhnutí a následnému poškození mašiny.
A pokud píšete, že po obědě se nepodávají 100%ní výkony, tak to
prosím řekněte našim fabrikantům.Tam to nikoho nezajímá, máte úkol a
ten se musí splnit (sice dělám v hodinové mzdě, ale je stanoven čas za
který musí být výrobek udělán, pokud ne, tak přicházím o prémie či
mě vyhodí za neplnění pracovních úkolů).
A máte pravdu, že to nikde ve světě není.Mám dceru v Austrálii a při
návštěvě u babičky, která si nechala firmou natřít celý barák, tak
zeťák řekl, že takovouto firmu by okamžitě vyhodil.Sice si přinesli
varnou konvici s sebou, ale proud na kafe a vodu chtěli od babičky a těch
vajglů kolem baráku co po nich zbylo.Zeťák říkal, že tam ještě firmy po
sobě uklidí, popřípadě kde je barva jakkoliv přetažná tak
očistí.Zrovna tak tam prý nevidíte, aby dělníci, kteří pracují
v pracovní době kouřili (jak to je na našich pracovištích).
0 Nominace Nahlásit |
Nikdo nepracuje 24 hodin denně na plný výkon. Nikdo nepracuje ani
8 hodin na plný výkon – tedy takový, jakého je doopravdy schopen.
Spokojený zaměstnanec, dobrý zaměstnanec.
Káva je povzbuzující prostředek a třeba můj mozek po ní pracuje cca
o 50% lépe než před ní.
To jsou u mne 3 aspekty, které hovoří pro kafe pauzu :) – cca 15 minut
stačí :) ( já dělníkům přidávala koláč :) )
Doplňuji:
Zákony nemusí řešit vše. A nebudou. Interní předpisy můžou
zaměstnancům vytvořit dobré prostředí.
Upravil/a: manon
0 Nominace Nahlásit |
…A tak oběd si zaměstnanec také dá doma a nejlépe hned ráno po snídani než odejde do práce nebo zárověň s večeří až se vrátí domů.A taky by ten půlkolega asi nezaměstnal ani kuřáka,protože kdo přece kouří nepracuje......
0 Nominace Nahlásit |
já bych se prve podíval do tabulky, jestli moje firma prosperuje, nebo jestli to je jen požíračka peněz, které se nevrací. v prvním případě bych kávu neřešil a v druhém případě bych byl naivní myslet si, že za to může jenom káva…
0 Nominace Nahlásit |
Typické příklady pracovní nekázně a benevolence!
Není třeba nic zakazovat ani dávat do zákona.
Zákonník práce jasně říká že na přestávku je nárok po 4 hod. práce
atd.
V době přestávky a oběda si dejte vše co zákon nezakazuje. Pití kávy
mimo tuto dobu je porušování ZP a pracovního řádu ( pokud to v pracovním
řádu nemá zaměstnavatel povolené a o tom pochybuji). Mimo tyto přestávky
máte pracovat tak jak máte ve smlově!
Tak se na to dívá člověk, který má prý levicové názory.
Ano takto se pracuje v tolik obdivovaných západních zemích.
Doplňuji:
Kapitalisticky konzumovat a socialisticky pracovat. To´t
požadavek Čecha.
Upravil/a: mosoj
4Kdo udělil odpovědi palec? ReHu, anonym, Damiana, není možná
před 4500 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Myslím, že káva je to poslední, co snižuje výkon.
To bychom tady mohli vypisovat sáhodlouhé elaboráty.
V neposlední řadě kuřáci. To je mnohem větší zdržování.
Doplňuji:
Zajímalo by mě, zda ten tvůj půlkolega pracuje 100% na plno úplně celou
svou pracovní dobu.
Neznám NIKOHO, kdo by to dokázal. Ať již kávu pije nebo ne.
Upřímně, šéfa, který takto bazíruje na podobných maličkostech bych
nechtěla. A ráda poznám toho, kdo ano.
Přece dobré vztahy zvyšují i prac.výkon a když prominu kávu, výkon
může být vyšší, než při buzy buzy.
Upravil/a: ReHu
4Kdo udělil odpovědi palec? suaeda, anonym, Damiana, není možná
před 4500 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Tak tady je vidět co všechno je u nás možný.„Podnikatel“ bude
zakazovat pití-kávy…čaje…pak přijde na řadu voda…a možná zakáže
i odskočit si na wc (protože není přestávka)?! Něco jiného je proflákat
pracovní dobu někde u automatu na kafe a něco jiného je si dát kafe.Kolik
asi zabere času uvaření vody?Nikdo nemůže nic takového
zakázat.Mimochodem-pokud bysme to dostali do krajností,tak otevření
minerálky-napití se a následené zavření taky zabere nějaký ten"pracovní
čas" .Pokud by mě zaměstnavatel chtěl buzerovat nebo mě vyhodil za něco
podobného,tak bych si to rozhodně nenechal líbit.Ale věřím,že takových
lidí jako je ten Váš ""zodpovědný"" kolega je tady dost.Dost mi to
připomělo ze seriálu Simpsonovi majitele jaderné elektrárny Burnse. Od
takových lidí radši dál.Zodpovědnost a úspěch v podnikání je
samozřejmě úplně o něčem jiném.
Doplňuji:
pro některé uživatele : proč motáte flákání se na pracovišti s pitím
kávy?To jsou přeci dvě úplně odlišný věci.
Upravil/a: mojitek
4Kdo udělil odpovědi palec? iceT, suaeda, Damiana, není možná
před 4498 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jakožto dělník,kuřák,musím reagovat. Bývalý šéf zakazoval pití
kávy a i kouření v pracovní době. Zkrachoval. Současný šéf to
nezakazuje. Jen má plno průpovídek. Je pravda,že na některých místech
tady se kouřít nemůže a někde ani nesmí 🙂. A hnát se na kafe půl
km,15 minut u kávičky a pak zase zpět na pracoviště znamená hodinu
v pytli. Někdy je prostě potřeba máknout,že není čas ani na cigárko a
na kafe. Prostě spokojený zaměstnane,dobrý zaměstnanec. A taky nové
koště dobře mete.Ale jen chvilku.
Doplňuji:
Nevím,jak to funguje v austrálii,ale pokud tady udělám při rekonstrukci
baráku nějakej bordel,a že ho je,tak si to po sobě snad taky uklidím.
Otázka byla s pitím kávy na pracovišti. Pokud zaměstnavatel zaplatí
víc,než je tady potřeba na zaplacení kdečeho a ješte mi zbyde na tu kávu
po práci,rád ji v pracovní době oželím. A toto se mi stalo zatím jen
jednou v životě. A ještě jsem neviděl firmu,která zatepluje barák,aby
udělala práci kvalitně a ještě po sobě uklidila.
Upravil/a: jwood
1Kdo udělil odpovědi palec? není možná
před 4498 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Pracoval jsem jednu dobu na úřadu, a tam (na tom konkrétním) bych kávu
zakázal hned. Včetně snídání v práci apod.
Nicméně „káva“ v práci se velmi často zvrhává právě v to, že se
u ní dost dlouho kecá a nedělá. Stejně jako „vajg pauza“.
Takže nejeden majitel firmy či vedoucí se takovým shromážděním brání
tím, že to celkově zakáže.
Já má štěstí, že ve své práci mám prakticky každou hodinu povinnou
přestávku. Nicméně buď v těchto vedrech setřeme čelo a uděláme
v práci něco při čem se protáhneme a nebo se něco podobného. Ale
zas – nelze dělat celý den na plno, takže slovíčka přes den také
ztratíme. A když kávu, čaj, tak z termosky – není čas na přípravu
v práci.
1Kdo udělil odpovědi palec? není možná
před 4498 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Venkovane, i Vaše odpověď se mě líbí. Zní to v mých uších jako;
chci vidět aby dnes byla vidět po nás práce. Ta termoska to myslím řeší.
K jinému tématu: Proč pracovníci jako zaměstnanci a na ž. opr. placeni
hodinově jsou v práci od rána do noci, když třeba úkolovaný třeba
malíř pracuje od 6 do 14 hodin. A tu jeho práci potom umažou kobercáři
lepidlem a kuřáci kelímky s vodou s vajgly. Pak to otlučou
sádrokartonáři. Tak on to úkolovaný malíř předal, má vyděláno a ti co
to opravují jsou zase zedníci kteří ty rohy neotloukli, neumazali od barev a
neušpinili od kalu a uklízejí spoustu zbytků materiálu a umývají
podlahu.
http://www.odpovedi.cz/otazky/proc-jsou-placeni-hodinove-pracovnici-zamestnanci-a-na-ziv-opr-v-praci-od-rana-do-vecera
Zajímavé sledovat jak se člověk dobrovolně vzdává věcí až do mezí zákona. Obdivuhodné. Včelám nechcete zakázat pití nektaru při práci?