Sara Batbear

Kdy si o řidičský průkaz skupiny B můžu zažádat?

Není mi ještě 18 ale absolvovala jsem z autoškoly skupiny B protože jsem si ho dělala ve škole. Ptala jsem se přes telefon na úřadě, jestli si mohu vyžádat o řidičský průkaz a paní mi řekla že den nebo dva dny po 18tinách. Dnes jsem tam byla a jiná paní mi řekla že to nejde a teď nevím čemu věřit.

Zajímavá 0 před 512 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
Filip84

K řízení motorového vozidla příslušné skupiny je potřeba, kumulativně, splnit všecky zákonné podmínky:

• být zdravotně způsobilý (= úspěšné absolvování lékařské prohlídky),
  • být psychicky způsobilý (= úspěšné absolvování psychologického vyšetření, pokud je pro příslušnou skupinu nebo podskupinu řidičského oprávnění vyžadováno),
  • nemít zákaz činnosti (ukládá soud, nebo správní orgán, a ne, není nutné žádný „řidičák“ mít),
  • mít předepsaný minimální věk.

Cokoli z toho nemáš = nemůžeš obdržet na tu skupinu / podskupinu řidičský průkaz.

Žádat, tedy, můžeš, až Ti bude 18 let, protože až Ti bude 18 let, budeš mít předepsaný minimální věk pro získání řidičského průkazu pro skupinu B.

Celý příběh.

0 Nominace Nahlásit

ChatGPT

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích může začít řídit osobu pod 18 let na základě speciálního povolení učitele řízení. Řidičský průkaz skupiny B však může získat teprve po dosažení 18 let. Dle zákona byste se tedy měla přijít pro řidičský průkaz po dosažení plnoletosti, takže asi paní na úřadě se zmýlila. Nicméně, mohlo by být dobré se zeptat znovu, případně u jiného úřadu, pro jistotu.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek