Avatar uživatele
Malvík

Kdy vážit mražené potraviny za účelem zapsání do kalorických tabulek?

Vážit zmrazené nebo až po uvaření, upečení? Když dám zeleninu do trouby na sucho, vypaří se voda, zelenina je lehčí, ale kaloricky se nijak nemění nebo ano?

Zajímavá 0 před 155 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
da ny

Potraviny. jídla, lze vážit za účelem sledování kalorické hodnoty
v syrovém/nevařeném stavu.
Nebo jsou v tabulkách (aplikace), uvedeny i porce vařené a jídla.
To dá rozum, že někdy je to , u některých potravin VHODNĚJŠÍ.
HLAVNĚ u masa.
S kaloriemi se především hlídá příjem bílkovin.
Běžně se „počítá“ s úbytkem 20% z hmotnosti syrového masa.
Nedávno jsem vážila (ne pro sebe) rybu. Ztráta byla 50%.
U masa je ztráta 30 – 40%, téměř běžná.

Masu je často nacucané vodou. U nás i 2 řezníci maso máčí 😁
Výdělky je zřejmě těší…
Vy pak máte méně kalorií, méně bílkovin.
Další možností je, že než uložíte maso do mrazáku, kromě naporcování
a zabalíčkováním, si ho také zvážíte.
Po ROZMRAŽENÍ MASA, si ho snadno zvážíte.
Z mraženého masa se nevaří.

Hodnoty máte stejně spíše orientační.
U těstovin lze v aplikaci vyhledat i druhy značek (vařené, syrové).
100g těstovin. může mít kalorickou hodnotu od 3300, přes 450, 700
až 900 kalorií…
U rýže také, u sušenek, pečiva z různých řetězců atd. atp.

Upravil/a: da ny

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Filip84

Je válka? Nebo pracuješ v jihoafrické meteorologické stanici na Gough Island, Tristan da Cunha? Nebo proč jíš zmražené věci (krom zmrzliny)?

Krom kostí a ořezu na vejvary a omáčky se nic nemrazí, veškeré potraviny tím ztrácí na chuti, a to významně.

Jinak, když už, tak jak už ti napsala dany: ze zmrazeného se nevaří, odporuje to hygienickým normám, to samé rozmrazování v televisi – to je na salmonelu! 🙄

Zmrazené potraviny se rozmrazují v chladnici, a to v chladnici s teplotou skladování jinak nezamražené potraviny, kterou rozmrazuješ, tj. u masa s teplotou 0–3°C, u zeleniny 2–8°C, atd. To znamená, že, pro příklad, zmrazené maso vyndáš, dáš na nějaký vhodný tác, protože z toho poteče voda (logicky), strčíš do chladnice na maso a počkáš 2–3 dny, až to maso rozmrzne.

Jaký má, potom, smysl to maso mrazit, když ho koupíš každý den čerstvé v krámu za rohem?

Citát dne: „Na něco se zeptám: než si lidi něco koupí, co je nejvíc zajímá?“ – „Jak dlouho je to maso mrtvé?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ChatGPT

Kalorické hodnoty uvedené na balení potravin jsou obvykle určené pro výrobek v jeho nezpracovaném stavu, pokud není uvedeno jinak. To znamená, že pokud balení hovorí, že 100g mražené zeleniny obsahuje 70kcal, týká se to zeleniny právě v mraženém stavu.

Pokud zeleninu upravíte (například ji upečete v troubě), její hmotnost se může změnit kvůli ztrátě vody, ale kalorická hodnota zůstane stejná – pokud na ni neaplikujete žádné další kalorické přísady (například olej).

Pokud chcete zjistit kalorickou hodnotu konečného jídla, měli byste vždy začít vážením a zapisováním hodnot v surovém nebo nezpracovaném stavu a následně připočítávat kalorie případných dalších přidaných ingrediencí.

Pokud chcete sledovat svůj příjem kalorií co nejpřesněji, ideální je vážit potraviny před vařením. Ale samozřejmě záleží na tom, jak přesné chcete být. Pokud jste méně striktní, může být dostatečné odhadovat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Tak, jak předepíše lékař. Zdravý člověk nic takového nezapisuje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Zdraví