Avatar uživatele
orestez

Kolik stojí velká sklenice a kolik malá zavařovačka mnou sterilovaných feferonek?

Na Odbojářské v Bystrci je zelenina. Tam jsem koupil typ feferonek, které v Albertu prodávají kg/388,–, ale tam za 39,–. To jsou feferonky, po kterých se brečí. Vzal jsem celou bedýnku. Baba jaga to hodila na váhu a ošidila mě o 0,7 kg. Můj záměr byl vytvořit slušnou zásobu. Pro netrpělivé upozornění, nečtěte dál. Zásoba se povedla.
*
Po práci s praním zeleniska v pračce, odřezáním zbytečných stopek z každé feferonky, vkládáním, atd., jal jsem počítat s propiskou a papírky.

*
Mám bohatství v množství malých sklenic na zavařování, jsou po použití, tedy jako zadarmo.
*
Přesto jsem nakoupil velké sklenice, 1 stojí i s víčkem po 15,–.
_____________­______________
Data:
_____________­______________
Feferonky 330,–
1 kg/39,–
Množství 7,7 kg.

Ocet 22,–

Koření 15,–

Velké sklenice 315,–

  • voda, elektřina a plyn (9hod.) Počítám celkem 750,–.

_____________­________________
Naplnil jsem 21 velkých sklenic a 26 malých.
Otázka začíná. Jaká je cena jedné velké a malé sklenice feferonek?

Když u těch velkých, 21 ks počítám s cenou nákupu skla oproti použitým malým, které jsou ‚zadax‘.

Odhadoval jsem od oka procentuálně, cca 65%, už nevím, takže mi pak velká sklenice vycházela na slabých 20 korun. Ale nevím, jestli je to správně.
_____________­________________ _____________­________________
Byla by to skvělá cena. Ještě zajímavější by bylo zhodnocení feferonek i s prací. 🙂 kdybych si sám sobě účtoval 100,–/hod., celkově by náklad byl 1650,–.
Stála by velká sklenice 35 korun? Na matematické rovnice nejsem, nepochopím. Ale zajímalo by mě to.
*
Přes to všechno, hodnota takto uložených feferonek tam je, je tam kvůli té pálivosti. Nejsou to obyčejné kozí rohy, které jsem koupil za 20,–/kg, jichž už mám 50 sklenic.

Nakládací lák je jednoduchý. Není nutné kupovat prášky.
2 L vody, 100 g soli, 0,3 až 0,4 L ocet, 2 kuličky Nové koření do každé sklenice se 2 kuličky pepře. Možná list bobku. Bobek došel, tak jsem převařil Molici, to je rýmovník. Nic navíc není potřeba, jde o konzervaci zeleniny, ne o zvýšení nadhodnoty.
*
Přesto i vy, kteří znáte lepší tajemství nálevu, uvítám vaši odpověď. Protože po nákupu 40 sklenic jsem doma objevil dalších 50. Vlastně teď potřebuji spolehlivý nálev na dýně. Musí být sladký na kompot.

*

(Jak by řekl Olda Kaiser, "děkuji předem, odpovězte mi zadem.)

Zajímavá 0 před 2607 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
autacek

Dvě poznámky k výpočtům,

  • i použité sklenice nejsou zadax, na druhou stranu i ty nové budou použity vícekrát
  • připočteš-li cenu své práce, tak zajímavější zhodnocení nedocílíš, právě naopak, tvůj „zisk“ bude oproti kupované verzi ještě nižší.

Jinak zajímavé počtení, asi máš ve velké oblibě feferonky.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek