Původní význam slova krupař.
Krupař byl prodejce mouky, kterou dostával od mlynáře z tzv. obchodního
mletí (na prodej). Krupař prodával např. jednomletou mouka ze žita (na
bílý chléb), dotahovanou mouku (na posýpání ošatek), kroupy, jáhly,
proso, hrách, čočku, krupice.
Podle toho vzniklo pojmenování krupařský krámek. Je jasné, že mouka od
kouře pan Vorla snadno načichla.
V některých krámcích se vedle mouky prodávaly i další potraviny,
např. máslo se vážilo na libry a v obchodech bylo uskladněno
v kameninových žejdlících nebo soudcích, a to jak čerstvé, tak
i šmelcované, tj. převařené, cukr. .
Z ryb se prodávaly slanečky, herinky a pečenáče z dřevěných soudků, a
to v ceně za kus bez ohledu na váhu či velikost.
Podle staročeského slovníku a časopisu Naše řeč a obecní kroniky.
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekannas | 5913 | |
Drap | 4652 | |
led | 3008 | |
Kepler | 2836 | |
marci1 | 2243 | |
zjentek | 1663 | |
ivzez | 1445 | |
aliendrone | 1426 | |
quentos | 1424 | |
elkon | 1336 |
Divadlo |
Etiketa |
Kulturní akce |
Literatura |
Náboženství |
Ostatní kultura a společnost |
Historie |