Odpoveď byla označena jako užitečná
1. Jedovaté látky se objevují v syrových fazolích, takže i naklíčené jsou jedovaté. kromě dovu druhů – viz níž.
„Zralé syrové fazole obsahují jedovaté látky, které se neutralizují tepelnou úpravou. Mezi tyto látky náleží jednak bílkovinné látky zvané lektiny, které způsobují shlukování červených krvinek, a přinejmenším u některých druhů i kyanogenní glykosidy faseolunatin a linamarin, z nichž se může uvolňovat kyselina kyanovodíková. Otrava syrovými fazolemi se projevuje zejména nevolností, zvracením a průjmem“
https://cs.wikipedia.org/wiki/Fazol
2. „Všechny fazole až na fazole Mungo a Adzuki jsou jedovaté. Jedovaté
jsou i jejich lusky, klíčky a další části. To však neznamená, že
bychom měli fazole ze svého jídelníčku vyloučit nebo se jich obávat.
Důležité je, abychom věnovali pozornost jejich přípravě“ atd.
http://styl.instory.cz/416-pozor-na-jedovate-fazole.html
–
3. Více o fazolích mungo a azuki,
http://zdravi.peknetelo.eu/zdrave-potraviny/fazole-mungo-fazole-azuki/
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek