FlAsh_7

Které údaje o svém bankovním účtu/kartě bychom neměli nikomu sdělovat?

Toto není vtip, já to opravdu neznám a chci být vzdělanější. Zeptám se, proč po nás tedy chtějí eshopy při platbě číslo karty, když to nemáme nikomu říkat? Jak to tedy je? Prosím o zdroje vaši odpovědi. Děkuji za Váš čas.

Zajímavá 0 před 749 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
aevul

Neměl bys sdělovat číslo karty, datum platnosti a CVV kód (na rubu). Číslo účtu je informace, kterou sdílet můžeš.

Doporučuji platit tam, kde používají 3D Secure, tam transakce nejde přes obchodníka, ale přes vydavatelskou banku. Ne všichni 3D Secure podporují (hlavně zahraniční e-shopy), pro takové účely mám druhý účet, kam převádím peníze jen před platbou.

Zdroj: Praxe v bance

0 Nominace Nahlásit

Dochy

Bankovní karta: Jen pokud si jseš jist, že hcceš něco platit (pak je nutný PAN-číslo karty, expirace, CVV) Nikdo jiný tyto podrobnosti nepotřebuje. Číslo účtu a kód banky ochotně sdělím každému, kdo mi má poslat prachy. Opravdu má poslat, nikoli tomu kdo mi zavolá, že mi tetička z Ameriky odkázala prachy. Přihlašovací údaje nikdy a nikomu. Pak mívají banky třeba ještě nějaký další bezpečnostní kód pro ověřování při tel. bankovnictví. Tak to jen a pouze když já volám do banky a chci tam něco řešit.

0 Nominace Nahlásit

Alesh

A jak bys jinak chtěl tou kartou zaplatit, když bys ty údaje nesdělil?
Údaje z karty nemáš sdělovat někomu, komu nevěříš. I když tak učiníš (např. nákupem na nějakém podezřelém webu), furt to nemusí být žádný problém, pokud dodržuješ další pravidla jako je nastavení limitu, zapínání plateb na internetu jen po dobu, kdy ty chceš někde platit. Taky řada bank umožňuje vytvoření (jednorázové) virtuální platební karty, v takovém případě, pokud je tedy ta karta jednorázová, je platba zcela bezpečná, po platbě se smaže (nebo ji smažeš sám a založíš si novou).

0 Nominace Nahlásit

df

PIN

0 Nominace Nahlásit

Darcy

žádné. ani číslo karty, už vůbec ne to malé troj-číslo vzadu na karte, a ani datum do kdy platí. Nic. Všechno to jsou údaje které zadávate pri platbe na internetu a dají se zneužít.
Moje máma si to zadné číslo vždy prelepí nebo šetře/seškrabe, takže i kdyby stratila kartu, nikdo s ní nezaplatí nic větší.. Nikdy tyhle údaje nedávám přes telefon, a na čem jsem pohořela v Tatra banke – protože chceli i vzorovou nahrávku mého hlasu, co jsem odmítla a oni mi odmítli službu – takže účet jsem zrušila.

0 Nominace Nahlásit

Drap

Nesděluji nikomu nic, kromě čísla účtu.

0 Nominace Nahlásit

dalamaneek

Plaťte kartou na internetu jen tam, kde obchodník preferujte platby kartou bezpečnostním protokolem 3D Secure. Pokud tomu co píšu nerozumíte raději používejte služby jako Apple Pay nebo Google Pay a nemusíte vůbec nic řešit.

0 Nominace Nahlásit

elkon

Žádné, kromě čísla účtu, když mi chce někdo poslat kačky.

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
aevul

Že nikomu, absolutně nikomu, ani pracovníkům v bance, nesděluji přihlašovací údaje do elektronického/mo­bilního bankovnictví, to považuju za takovou samozřejmost, že mě ani nenapadlo to napsat do odpovědi.

A stejně tak pracovníka banky nikdy, absolutně nikdy, nenechám instalovat do mého počítače nějakou aplikaci, aby se mohl připojit na můj počítač a z něj do elektronického bankovnictví. Pokud cokoli z výše uvedeného potřebuje, jedná se vždy o podvodníka.

Nový příspěvek