Avatar uživatele
ZdedekZ

Lze nechat různé druhy sýrů zrát v jedné místnosti?

Nebude to mít vliv na kvalitu jednotlivých druhů? Jde mi o výrobu sýrů.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Kepler před 1957 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Domnívám se, že ne, jedině snad v případě, kdy se vyžadují podobné podmínky. Pro typ sekundárního (aerobního) zrání jsou rozhodující mmj.:

  • teplota prostoru pro zrání
  • vlhkost prostoru pro zrání

Pokud se chceš věnovat domácí výrobě sýrů, pro první poznatky ti jistě přijde vhod web Domácí mlékař.
http://www.do­macimlekar.com/sy­ry-doma-7-zrani-2/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Dost těžko si lze představit, že bys nějaký sýr typu Eidam mohl nechat společně nechat zrát s plísňovým sýrem (Hermelín). Kdo ví, třeba bys vynalezl nějaký nový typ. Podívej na Vltavín (dvojplísňový), to byl vynikající nápad „zkřížit“ Hermelín s Nivou. :)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
nyjono

Různé druhy sýrů potřebují k vytvořené své chuti různé podmínky.
Tzn. různé teploty, různé vlhkosti atd.

Vím, že i když se výrobce snažil a nastavil ve výrobně stejnou teplotu a vlhkost, chuť sýru byla jiná, než ta, když sýr zrál v přírodních podmínkách v jeskyni.
Bylo to na moravě na exkurzi, kde chtěli zavřít jednu oblíbenou sýrárnu. Možná už dnes zavřená je.

Upravil/a: nyjono

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek