Avatar uživatele
wendyX

Lze nějak v běžných domácích podmínkách urychlit dozrání plodů kiwi?

Kupuji si občas kiwi (hlavně teď v zimě) ve zdejším s-marketu. Ale tyto plody jsou evidentně ještě nezralé- dužina je velmi tvrdá, málo šťavnatá a hlavně- velmi kyselá. Takže je umístím zcela dolů do chladničky a trvá min. 2 týdny, než změknou-a je to ‚ono‘. Nešlo by to nějak urychlit? Děkuji za vaši zkušenost.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, marci1, anonym před 2907 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

Pokud chceš kiwi nechat dozrát, je nutné jej vyjmout z lednice a nechat dozrát při pokojové teplotě. .-)
„Nechte kiwi, která chcete dát dozrát, do pokojové teploty. Vložte je do misky, tu postavte na kuchyňskou linku a jednoduše několik dní počkejte. Ovoce by mělo dozrát za asi 3 – 5 dní, pokud jej ponecháte ve stálé pokojové teplotě.“
Podrobněji ve zdroji.

Zdroj: http://cs.wiki­how.com/Jak-nechat-dozr%C3%A1t-kiwi

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

K dozrání rajčat (když nezčervenají na zahradě ke konci sklizně) a teď avokáda využívám jablek. Mají schopnost urychlovat zrání. vylučují nějaké látky. Kdysi jsem to četla, od té doby aplikuji.

Zkuste i na kiwi. Dejte je do misky (přikryjte utěrkou) nebo do papírového sáčku s jablky a nechte v pokojové teplotě.

Rajčata i avokádo vždy dozrají. S kiwi jsem nezkoušela.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Rakira

Nechatje alespon tyden na miste kdeje treba o pet stupni tepleji. Ony dozraji

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
uča

kiwi dejte do papírového sáčku s jedním jablkem a nechte v teple za tři dny už je k jídlu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cynique

http://www.bez­pecnostpotravin­.cz/az/termin/92182­.aspx

Kiwi lze ponechat několik dní až týden dozrát při pokojové teplotě ochráněné před slunečními paprsky a teplem. Umístění kiwi do papírového sáčku s jablkem, banánem či hruškou urychlí dozrávání. Zralé plody mohou být skladovány při pokojové teplotě nebo v chladničce, nejlépe odděleně od jablek, hrušek, brambor a nakrájeného melounu kantalope, které produkují ethylen urychlující přezrání kiwi.

před 2907 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
wendyX

@> marci1+Rakira: no nevím, dámy, totéž mne shodou okolností napadlo ve středu, a tak jsem jedno kiwi umístil volně do kuch. linky (teplota cca 21°C)… Jsou to tedy zatím jen 3 dny, ale dosud ani náznak měknutí. Ale uvidíme za těch 5 až 7 dní… 🙂
@> annas: ano, máte pravdu- (už jsem zjistil…)- na př. jablka, hrušky, nebo banán vylučují etylen; jeho působením (prý) přiložené kiwi dozraje do dvou dnů. Zkusím- uvidíme.
Každopádně dík všem za tipy! W.

před 2907 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek