Já piju podle momentální potřeby. Ostatně, už to tady bylo – https://www.odpovedi.cz/otazky/pit-ci-nepit-pri-jidle-tekutiny
4Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, independent, Drap, Kepler
před 2400 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Opravdu se názory různí.
Dělám to tak, že se napiji před jídlem – sní se menší množství..Při jídle nepiji. Až za chvíli po jídle, ale teplý čaj, doma převařenou teplou vodu.
Proč? studený nápoj zpomaluje trávení. Při jídle jsou tuky v žaludku tekuté, určitě i teplté, přidáním studeného nápoje dostanou šok, ztuhnou. tuk se usazuje a nalepoí se na stěny střev.
Tak jsem se to naučila, převzala z alaternativní medicíny. Opět je to moje volba, každý může pít tak, jak mu to vyhovuje.
Přece kdysi se pivo ohřívallo a nepilo se po jídle studené.
4Kdo udělil odpovědi palec? Drap, vagra, da ny, independent
před 2400 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Já se řídím starověkou radou Galéna – máš žízeň? Napij se!
Máš hlad > najez se atd. :)
Myslím, že tělo samo nejlépe pozná, co potřebuje a diktovat mu co a jak
není asi to nejlepší. (samozřejmě to platí za normálních okolností)
3Kdo udělil odpovědi palec? johana 56, Lamalam, independent
před 2400 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, názory se různí.
Dle ájurvédy vypijeme 2/3 své dávky pití před jídlem a poslední
třetinu ještě během jídla. Pak už jídlo nezapíjíme.
Takto mně to vyhovuje nejvíce a po jídle se necítím nijak
„těžko“.
Zvláště ve vyprahlých, žíznivých tropech se tento způsob osvědčuje pro organismus nejlépe. ;)
2Kdo udělil odpovědi palec? Kepler, independent
před 2400 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Podle novějších poznatků spíše ne nebo jen lehce (malé doušky).
Jestliže si člověk vyrobí před konzumací jídla v žaludku rybník,
během jídla a po něm dále, vydatně zapíjí, může dojít např.
k tomu, že:
Člověku pak může být velmi těžko od žaludku až do bolesti.
To má více práce. Výsledkem může být zvýšený meteorismus
i říhání.
Větry/plyny jsou úpornější, hlasité a silněji zapáchající 🙂
Takže, asi: co, kdo snese :D.
2Kdo udělil odpovědi palec? annas, independent
před 2399 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Annas: podle mě: u jídla i pití se poměrně rychle srovná teplota s teplotou těla, ve střevě už je naprosto určitě stejně teplé jako tělo, tuky tedy nedudou ztuhlé.
Pivo se ohřívalo hlavně proto, že ze sklepa mělo asi tak 2–4°C, což se k pití moc nehodí, ohřívalo se tedy na přijatelných ± 14–15°C
Na pití/nepití při jídle jsem slyšel názor, že tekutiny ředí žaludeční šťávy a méně koncentrované šťávy pak hůř tráví.
Kde je pravda?
Máte jiný názor, netvrdím, že ten můj je správný. Vychází z alternativní medicíny.
Hledala jsem a našla jsem něco podobného, možná jsem nepřesně formulovala.
Nejhorší, co můžete udělat, je napít se hned po jídle. Zkuste si malý pokus. Do horké šťávy z vypečeného masa nalijte sklenku vychlazené vody. Co se stane? Tuk se okamžitě srazí. A přesně to se děje i ve vašem žaludku a střevech, když horký oběd spláchnete něčím studeným. Celé trávení se zastaví a tuky ulpí na stěnách trávicího ústrojí. Tyto „tukové nečistoty“ jsou hlavním faktorem rakoviny tlustého střeva. "
Samozřejmě – pivo bylo studené, takže se ohřálo. Dnes existují sklepní teploty – nejlepší je vychlazené z sedmého schodu, nemýlím-li se. Dříve tolik druhů piv nebylo.
Nepochybuju, že zchlazení tuku v břiše trávení moc nepřispěje. Ale pokus by měl být spíš takový, že do vypečeného masa, které je stále zahříváno naliju studenou vodu. Tuk se zdrcne, ale za chvíli se zase rozpustí. Do tlustého střeva se potrava ze žaludku dostává po několika hodinách, takže mechanismus působení „tukových nečistot“ v tlustém střevě bude jiný než chladem ztuhlý tuk. Spíš půjde o to zastavení trávení, jak uvádí RNDr. Lenka Romanová z Nature Care Clinic v Praze. Ale i tak se mi to nezdá, tuk je ve střevě tak i tak… (RNDr, je doktor přírodních věd nikoli lékař)
„A přesně to se děje i ve vašem žaludku a střevech, když horký
oběd spláchnete něčím studeným“
Hloupost, než se studený nápoj dostane do střeva už nebude studený. Ono to
chvilku trvá.
Lékaři doporučují nepít/nekonzumovat ráno nalačno studené, z lednice
(možné rakoviny žaludku, hltanu, jícnu apod.)
Žaludek nemá ideální podmínky ke splnění své ůlohy a následně, tedy
trpí střeva..
Se střídáním horkého a studeného, studeného na mastné je to podobné..
Též může docházet k zánětům sliznice žaludku (i nedostatkem kyselin)
i ve střevech
Tedy annas má vlastně i pravdu…
Možná nejde ani tak o horké, spíše o mastné.
Už páter Ferda a Ing. Jančan shodně tvrdili, že zalít mastné/tučné
studeným pivem/limem (a že naši pivaři nalijí několik půllitrů,
1. často na ex) či limonádou je zdraví nebezpečné.....
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |