Samozřejmě po internetu kolují různé recepty na tuto sladkou pochoutku. Mají nějaký specifický recept, konkrétní přísady a přídavky, který je orazítkován patentem?
A jak vám chutná tento desert? Dochucujete si to nějak?
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Kepler před 1620 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
"Psal se rok 1970, když ve městě Treviso v severní Itálii přišlo na svět neodolatelné tiramisu. Ačkoliv podobné recepty vznikaly už v dobách renesance v Sieně, Florencii a Benátkách, moderní obdoba této pochoutky se objevila teprve před necelými padesáti lety.
Představil ji cukrář Carminantonio Iannaccone. Jak sám uvedl, připravil
tiramisu tak, že smíchal každodenní ingredience používané v regionu –
silnou kávu, krémové mascarpone, vejce, likérové víno marsala a piškoty.
Zdokonalit recept do současné podoby mu údajně trvalo dva roky.
Z Itálie do celého světa
Tiramisu v překladu znamená „povzbuď mě“, název vznikl díky obsahu silného espressa. V průběhu let si cukráři napříč Itálií přizpůsobovali recept podle svého a oblíbené tiramisu se z rodného Trevisa rozšířilo do celé země i za hranice. Dnes je jedním z vůbec nejznámějších italských receptů.
zde najdete i recept. Mlže srovnat s pravým italským
V italském odkazu je recept na pravé italské, i s postupem.
https://www.lacucinaitaliana.it/ricetta/dolci-e-dessert/tiramisu/
–
Zda mně chutná? Nemohu odpovědět, protože žádné sladké moučníky
nepřiravuji ani nejím.
Upravil/a: quentos
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit |
Tiramisu je tradiční italský dezert. Myslím, že to není chráněná značka a receptů je mnoho. Ze všech dezertů jej mám nejradši. Používám jenom dva. Oproti italskému originálu ale nepoužívám vajíčka a amareto. Dochucovat jej není třeba, dominantní chutí je tam káva a sypké kakao.
2Kdo udělil odpovědi palec? aliendrone, anonym
před 1620 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
„Existuje pravé italské tiramisu?
Tento dezert je natolik populární po celé Itálii, že vzniklo několik
regionálních úprav a variací. A tak i Babicovo tiramisu s rumem by
v Itálii prošlo, ovšem bez toho jeho „tričku“ s ovocem a citronovou
kůrou. Do tiramisu se opravdu v některých částech Itálie dává rum.
Jinde je to zase víno marsala, koňak nebo dokonce whiskey. V použití
alkoholu panuje nejvíce odlišností a názorových rozporů.“
http://tomichutna.cz/prave-tiramisu-mascarpone
https://fresh.iprima.cz/recepty/tiramisu
Příprava není složitá, je určen k brzké konzumaci.
Ničím se již nedochucuje.
Celkem mi i chutná, kakao ale moc nemusím… Používala jsem Amaretto.
Dávám přednost jiným dezertům. Pečenému těstu. Domácím koláčům,
koláčkům a buchtám. Studené tvarohové dezerty s ovocem nebo piškoty
s ovocem a kysanou smetanou.
Dorty a zákusky mít nemusím Nemám ráda Sachr. Potahované dorty.
Když dort s krémem, tak odlehčený a s rumem :)
Upravil/a: da ny
2Kdo udělil odpovědi palec? Kepler, aliendrone
před 1620 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
annas: Mám limit na palečky, ale moc děkuju za takto vyčerpávající odpověď!
Drap | 1709 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 917 | |
iceT | 629 | |
da ny | 608 | |
zjentek | 575 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |