odstupné ve výši 3 měsíčního prům. výdělku. Toto všechno je v pořádku. Ale když půjdu na neschopenku před ukončením výp. lhůty, mám pořád nárok na odstupné??? V okolí mě straší, že s takovou odstupné nedostanu, ale ja si myslím, že neschopenka s tím nemá nic společného. Poraďte mi prosím.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 0 před 4849 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Neschopenka skutečně NEMÁ nic společného s (ne)nárokem na odstupné.
Odstupné obdržíte normálně ve výplatě za měsíc, ve kterém vám skončí pracovní poměr.
Je zde, ale jedna ´vychytávka´ (§ 53/2 zákoníku práce), a to že váš pracovní poměr může, ale i nemusí, skončit déle než datumem uplynutí 2 měsíční výpovědní doby.
Nebudu vám však doporučovat co je pro vás v tomto případě výhodnější, protože to byste zjevně musela úmyslně ´manipulovat´ s datem ukončení nemoci ☹
Každopádně na odstupné budete mít nárok, a o to vám jde, že ? 🙂
Zdroj: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/zakonik-prace/cast2h4.aspx
0 Nominace Nahlásit |
Otázka nemá žádné další odpovědi.
nejde mi o to, aby se mi neschopenkou prodloužil prac. poměr ani nic podobného. Jde mi především o to odstupné. Stando, psal jste mi, že mi nemůžete radit, co je pro mě nejlepší, ale já bych ráda znala Váš názor. prosím poraďte, co mám dělat???
Ale tady není co radit. Máte v ruce výpověď z ´organizačních´ důvodů → což vám dává zákonný nárok na odstupné. Momentálně vám běží 2 měsíční výpovědní doba, během které máte nárok na práci, tedy na mzdu nebo pro vás práce není a máte nárok na náhradu mzdy za překážku v práci…, nebo budete čerpat dovolenou a dostanete náhradu mzdy za dovolenou…, nebo budete nemocná a za 4.-21. den nemoci dostanete od zaměstnavatele náhradu nemocenské a od 22.dne vám nemocenskou bude platit stát až do konce nemoci. Pokud bude nemoc dlouhá, tak vám mezi tím skončí pracovní poměr, pokud s tím budete ale souhlasit (viz ten paragraf 53/2 ZP). Pokud souhlasit nebudete, tak vám pracovní poměr skončí později, a to o dobu trvání nemoci. Na váš nárok na odstupné to nemá žádný vliv.