Pokud mám podežření že zákazníkovi nebylo 18 let? Ptám se zda na to
mám vůbec právo.
Doplňuji:
Mám takový dojem že na to právo nemám,to by si o OP mohl říci
kdokoliv,komukoliv.Co třeba ochrana osobních dat,to nikomu nic
neříká?
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, cukrar, iceT před 5162 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
ano, v podstatě je to povinnost, protože prodej alkoholu a cigaret dětem do 18ti let je protizákonné a když jim prodáš a nezkontroluješ si jako prodavačka občanku, máš-li podezření, tak z toho můžeš mít hodně velkej průšvih. Po pravdě v 15ti kdy sme šly na jedno malý pivo se spolužačkou po nás občanku chtěli v hospodě poprvé, a to si neuměla spočítat kolik nám je, a pivo nám nalila se slovy „v pořádku“ a podruhé po mě chtěli občanku letos kdy mi je skoro 22 :D za těch 6 let jsme samozřejmě alkohol chodili nakupovat, ale nikdy po mě občanku nechtěli a po přátelích taky ne.
Nedělá se to, ale má se to dělat.
0 Nominace Nahlásit |
Nemá právo požadovat doklad totožnosti. Na druhou stranu nesmí prodat alkohol mladistvému. Z toho vyplývá jedna možnost. Chceš alkohol, tak mi sám prokaž svůj věk (ukaž OP) nebo ti nic neprodám. Kdo bude chtít alkohol, rád občanku ukáže.
0 Nominace Nahlásit |
Prodavačka NEMÁ právo požadovat doklad totožnosti. Ale má povinnost nenalít mladšímu 18ti let.
3Kdo udělil odpovědi palec? kropitko, Miroslavst, cukrar
před 5164 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne, žádné zákonné právo na to, aby vám kupující předložil průkaz
totožnosti nemáte. Na druhou stranu máte zákonné právo při pochybnosti
věc, kterou kupující požaduje koupit mu odmítnout vydat.
V některých obchodech to řeší samolepkou umístěnou u pokladny „Ty
nemusíš ukázat, já nemusím prodat“.
Jediný, kdo může kontrolovat totožnost na základě předložení
občanského nebo obdobného průkazu je řekněme státní orgán (policie,
soud,apod.).
Doplňuji:
Vždyť to říkám. Právo na to nemáte!!! A pokud vás k tomu nutí např.
vedoucí, porušujete zákon. Na druhou stranu, vy neprodáte a je to.
Upravil/a: Miroslavst
0 Nominace Nahlásit |
Nejen, že na to máte právo, ale máte povinost zkontrolovat, jestli někdo není mladší 18 let. Bez průkazu nikomu nemůžete prodat alkohol. Jak se k tomu staví zaměstanavatel?
0 Nominace Nahlásit |
Nemáte právo, ale můžete požádat. Na kupci je, pokud Vám předloží doklad o věku, na Vás je , zdali mu prodáte zboží. Pro ty co říkají, že máte právo na občanku, prosím, předložte předpis, kde je to uvedeno. Děkuji
2Kdo udělil odpovědi palec? Miroslavst, 1popelka1
před 5162 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
alkohol a cigarety – od 18 ti let. Je na kupujicim aby Vas presvedcil ze je mu/ji 18 a vice let. Nejlepsi je ukazat OP,ridicak atd.V opacnem pripade pri pochybnostech o jeho/jejim veku VY neprodavejte…
0 Nominace Nahlásit |
s ochranou osobnich dat to nema co docineni.Vy pouze zjistite zda li kupujicimu je vice jak 18 let-nic vic.Kdyz se pujdete ubytovat do hotelu ,tak recepcni ma dokonce ze zakona povinnost chtit od vas doklad totoznosti.V autopujcovne vam bez OP nic nepujci.Vy nesmite prodat alkohol a cigarety osobe mladsi 18 ti let. Jestli se osoba prokaze dokladem nebo ne-je samozrejme jeji vec-nemusi se prokazat.VY nemusite prodat-tak asi tak.