Každý člověk má svobodnou vůli včetně duševně nemocných. Bůh dal každému schopnost volit mezi dobrem a zlem. Každý člověk se může rozhodnout, jestli bude dobrým, nebo špatným člověkem.
0 Nominace Nahlásit |
Tím máme myslíš koho? Co konkrétně myslíš tou svobodnou vůlí? Jako,
že někdo je něčím nebo někým ovlivněn? To jsou přece všichni.
Začíná to již u malých dětí v rodině, pak školka, škola, kamarádi,
sousedé, …
A pro nebo proti čemu mám argumentovat?
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 1876 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Svobodná vůle je původně náboženský konstrukt, vytvořený k tomu
účelu, aby bylo možné člověka trestat a vyvolávat v něm pocit viny. Ve
skutečnosti ta vůle tak moc svobodná není, lidská rozhodnutí a konání
ovlivňuje mnoho činitelů, které není v lidské moci změnit.
Kupříkladu islám svobodnou vůli člověka nezná, vše co se děje, je
z vůle Alláhovy.
0
před 1876 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Jsme-li bez rodin, zaměstnání, politického a náboženského vyznání, pak většinu našich počinů pravděpodobně ovlivňuje naše vlastní vůle. No a protože jde o VLASTNÍ vůli, tak naše rozhodování tady musí/musejí být logicky taky svobodná. Důsledek vlastní, silné a svobodné vůle jednotlivce se pak převážně projevuje absencí jeho vlastní rodiny, zaměstnání, politického a náboženského vyznání.
(Rada „řadovému“ ovčanovi? VŠECHNO JE JINAK! (; (; (;)
0
před 1876 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Rokio se pochopitelně mýlí. Už mnohokrát tu je jasně napsáno, že co je dobré pro jednoho nemusí být nutně dobré pro druhého. To zaprvé. Zadruhé je jasné, že rozhodování, vůle je dána mj. předchozími osobními naprosto individuálními zkušenostmi, výchovou, zvyky, společností… ve které jedinec žije. Je to pak pořád ještě absolutně svobodné rozhodování?
Rokio má pochopitelně pravdu. Dotaz byl na svobodnou vůli, ne na to, zda můj nejlepší a nejčištší záměr je skutečně pro druhého to nejlepší. Svobodou vůli samozřejmě neomezují předchozí zkušenosti a výchova. I když vím (mám naučené), co „mám dělat“, vždycky se můžu rozhodnout opačně.
navíc to ani nemá smysl psát když to na sebe Rokio v každé větě sám práskne, pak je to stejně všem zjevné
Drap | 8208 | |
led | 4068 | |
Kepler | 3462 | |
annas | 3402 | |
hanulka11 | 2783 | |
marci1 | 2777 | |
zjentek | 2713 | |
briketka10 | 2514 | |
quentos | 2018 | |
aliendrone | 1938 |
Aktuality |
Zábava a ostatní |