Rekonstruovali nám panelák a namontovala jsem si zpět na balkon sat.parabolu.Dostala jsem výhrůžný email,že mě vyzývají k okamžitému sundání satelitu jestli nebudu reagovat podstoupí to právním krokům.Byt mám v osobním vlastnictví.Můžou na mě nějak?Děkuji
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? iwetax, iceT před 5056 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ověřil bych si to jak je to s tím vlastnictvím. U nás v paneláku jsou balkony součástí domu, nikoliv bytu. Majitel bytu má balkon pouze ke stálému užívání, ale není jeho.
Takže jakékoliv úpravy balkonu podléhají společnému hlasování. I u nás je zakázáno cokoliv dělat s balkonem.
0 Nominace Nahlásit |
Způsob užívání SPOLEČNÝCH prostor či části domu schvaluje výhradně Shromáždění všech vlastníků nebo-li členů SVJ.
Pokud Shromáždění již dříve v této konkrétní veci rozhodlo, tak teprve poté je Výbor oprávněn činit úkony, kterými ´donucuje´ ostatní členy SVJ k respektování takovéhoto rozhodnutí.
Pokud člen SVJ s rozhodnutím Shromáždění nesouhlasí, pak může do 6 měsíců podat k soudu návrh na změnu rozhodnutí (§ 11/3 zákona o vlastnicví bytů)
K problematice vymezení „společných“ prostor nebo částí domu již bylo řečeno mnohé…, já jen upřasňuji výklad o BALKONECH, který zjednodušeně zní:
Rád bych ještě upozornil na situaci, že i vlastníci svých balkonů musí respektovat vůli a většinové rozhodnutí celého SVJ, které legitimně rozhodne, že např. z estetického důvodu se na dům (fasádu, balkony, apod.) nebudou umísťovat satelity. A v případě zásadních sporu pak musí na návrh jedné ze stran rozhodnout soud.
Zdroj: http://business.center.cz/business/pravo/zakony/byty/cast2.aspx
0 Nominace Nahlásit |
Anténa tam nesmí být bez souhlasu:
Anténu, která mění vzhled budovy (výklady úřadů nejsou jednotné), jste povinna podle §104 stavebního zákona 183/2006 Sb. ohlásit stavebnímu úřadu. Z popisu situace soudím, že jste tak spíše neučinila. Pokud netoužíte po nákladných sporech, pokutách od stavebního úřadu a případném zásahu exekutora (zákon 120/2001 Sb., §40), bude rozumné anténu rychle odstranit.
Zdroj: portal.gov.cz/zakon/72/1994/13
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek