jakým způsobem se můžu bránit , pokud po mě můj zaměstnavatel chce uhradit manko ve výši 50.000 – 100.000 kč mám podepsanou hmotnou zodpovědnost, ale jsem si jistá že manko nevzniklo mojí vinou. V Kavárně , kde máme podepsnou hmotnou zodpovědnost nás pracuje víc jak 12 zaměstnanců
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? anonym, iceT, bolak, Pájo před 4134 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Odpoveď byla označena jako užitečná
Zaměstnanec, který platně uzavřel dohodu o hmotné odpovědnosti a na základě této dohody převzal odpovědnost za svěřené ceniny, zboží, zásoby materiálu nebo jiné hodnoty, které je povinen vyúčtovat, odpovídá za vzniklý schodek.
Zaměstnanec je povinen nahradit škodu v plném rozsahu. V tomto případě neplatí omezení čtyřapůlnásobku respektive trojnásobku průměrného měsíčního výdělku.
Pokud vznikne schodek, za který zaměstnanec odpovídá vychází se z předpokladu zavinění zaměstnance a ke zproštění odpovědnosti dojde jen pokud zaměstnanec prokáže, že schodek vznikl bez jeho úplného nebo částečného zavinění.
Pokud na pracovišti pracuje více zaměstnanců s uzavřenou dohodou o hmotné odpovědnosti, odpovídají za vzniklý schodek všichni.
Zdroj: internet
1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit |
Kdekoliv od nynějška budete pracovat v zaměstnání s hmotnou odpovědností, tak neváhejte a pořiďte si pojištění za škody zaměstnance způsobené zaměstnavateli. Pro Vás ta pojistka nebude určitě dražší než tisícovka na jeden rok a budete v klidu, kdyby se stalo zase něco podobného. Na Vaši činnost bude dobré jako spoluúčast si zvolit nejnižší možnou částku.
0 Nominace Nahlásit |
ano,chtělo by to více rozepsat.Ale jedna věc- jak často děláte zrcadla?Vy to po předešlý směně nekontrolujete než nastoupíte na svoji směnu?