Dnes už sice máme prázdniny, ale až nyní jsem se začal zamýšlet nad tím, jak mi několik studentů, nezávisle na sobě, povídali, že využívají tzv. „chatování“ s AI (umělou inteligencí). Někdo si s ní píše. Jiný ji využívá na to, aby mu napsala referát. Další přes smortphone něco vyfotí a ona mu poví, co to je (např. rostlina). Sice je to určitě dobrý sluha, ale bojím se, že to bude zlý pán. A to ne nutně ve smyslu Terminátora a ovládnutí naší planety roboty, ale už jen představa, že za pár let se naše lidstvo ještě „posune“. „Posune“ v tom smyslu, že nyní, když nastoupím do MHD, tak všichni mají oči upřené na své mobily, jezdí Instagramy a ještě stíhají volání. A ten „pokrok“, který mám na mysli, může znamenat to, že třeba za pár let (pokud ještě budu žít) budu v MHD sledovat stejné okolí, až na to, že nikdo přes sluchátka volat nebude a místo toho si budou všichni psát s tzv. „chatbotem“. Z toho by potom mohlo i lidstvo vymřít, pakliže místo seznamování se budou lidi seznamovat s AI. Ale vědci to zase nějak obejdou, nedávno jsem četl, že v Japonsku vytvořili dítě dvou krysích samců. Ale žijeme v jednadvacátém století, nebo? No nic, mně už je padesát a mám na tyto názory věk. Apřestože jsem spíše liberální a levicový, tak se toho trochu bojím. Ne o sebe, ale i já mám přátele a ti budou žít určitě déle než já.
Jaký na to máte názor vy? A na to, co jsem napsal? Toto téma mi připadá velice zajímavé, možná ho po Velikonocích zadám studentům ke zpracování ve formě Essay. Děkuju.
Zajímavá 0 před 599 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Umělá inteligence a obecně tlak na digizalizaci a virtuální svět zapříčiní stádo nemyslícího davu, který bude lehce manipulovatelný, čekající na naservírované podněty, protože to bude vše opřeno o rádoby vědu a pokrok. Je to skvělý recept, jak kontrolovat a řídit lidem život v podobě „neprůstřelného“ dogmatismu. Toto je mj. proces, který liberální elity postupně urychlují. Mám značné pochybnosti o dobrých úmyslech liberální elity, spíše je to nástroj, jak si upevnit moc. Informace je totiž vzácný mocenský nástroj, a pokud vše zaštítíš poplatnou umělou inteligencí, loajální vědou, poukážeš na nepřítele a přesvědčíš značnou část společnosti, že jenom ty máš dobré úmysly, pak získáváš monopol, který se ovšem může kdykoliv otočit proti tobě.
3Kdo udělil odpovědi palec? Ametyst, cappuccino, VaclavZeman
před 599 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ovladatelné a bezcitné stádo je cílem. Pokud lidem AI poradi zabíjet, budou zabíjet. V covidové době, která byla i velmi poučná, hovořili politici celého západního světa jako jedním hlasem, používali totožná slova i fráze. Jistě to měla na svědomí AI, protože tak chytří nejsou. Bezohlední ano.
2Kdo udělil odpovědi palec? cappuccino, VaclavZeman
před 598 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek