Němci utlumují jádro i uhlí, nechtějí dovoz elektřiny z jádra. Zemní plyn je ze 3/4 tvořen uhlíkem, takže jeho spalováním emise CO2 zůstávají. V čem je tedy smysl? Obnovitelné zdroje se nikdy nestanou rozhodujícím zdrojem v zemích, které nemají tak velkou možnost využití vodní energie. Jistě, staly se dvě velké katastrofy jaderných elektráren, ale za to mohl lidský šlendrián, kterému lze předejít.
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? hapiky, EKSOT123 před 2120 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Myslím si, že jaderná energie je nejlepší řešení v zemích, kde nelze využít obnovitelné zdroje jako hlavní zdroj elektřiny. Důležité je, aby v atomové elektrárně byl školený personál. Pokud jde o radioaktivní odpad, tak ten se schová pod zem.
Odpověď na danou otázku je NE.
0 Nominace Nahlásit |
Každý zdroj má svoje plusy a mínusy.Aj na životné prostredie.
A zásoby zdrojov tiež nie sú nevyčerpateľné. V súčasnosti sa správame
ako roľník, ktorý na poli stále pestuje je jeden druh obilia, alebo
zeleniny. Nie ako ten, ktorý v určitých časových intervaloch plodiny
strieda.
Celá táto aféra je o peniazoch, nie o životnom prostredí, aj keď
oficiálne sa tak tvrdí.
Dodatok:
Chlieb a hry… zakryjú našu túžbu ovládnuť svet… Nespokojných
priškrtíme a poslušným uvoľníme. Ktože už pred stáročiami hlásal
túto „múdrosť mocných“? A pomocou „ventilu“ od zásob
strategických surovín možno ovládať národy.
Upravil/a: led
0 Nominace Nahlásit |
Já jadernou energii považuji za hrozný hazard.
Nemám na mysli katastrofy elektráren, k těm moc nedochází.
Vadí mi jaderný odpad, který stále ještě neumíme zpracovat.
Ukládání pod zem nepovažuji za dostatečné. Ukládání jaderného
odpadu
a „předávání černého Petra“ dalším generacím je podle mne
neomluvitelné.
Tím nepropaguji elektřinu z uhlí, zemního plynu, slunce ani větru.
Neznám dobré řešení.
@Rokio: Víš např., že v oblastech, kde se jaderný odpad „schovává pod zem“, je několikanásobně vyšší úmrtnost malých dětí (do ± dvou let věku) na rakovinu?
Upravil/a: ivzez
0 Nominace Nahlásit |
Proč se tahat o plyn nebo jádro, když už jsou na obzoru mnohem efektivnější způsoby získávání energie(vodík, anihilace apod.)
0 Nominace Nahlásit |
hapiky: dal jsem bod, ale nesouhlasím. Nevím, co myslíš tím vodíkem (palivové články, jaderná fúze?). Vodík se musí nákladně vyrobit a jsou problémy s jeho skladováním. Jaderná fůze je zatím v nedohlednu a anihilace to je jen sci-fi. Zatím se podařilo na zlomek vteřiny vyrobit jen pár atomů antihmoty a to jen v obrovských urychlovačích.
Tak mě ještě napadlo, jestli za zaváděním plynových elektráren ve skutečnosti nestojí čistě ekonomické a strategické zájmy. Nevím sice, jaká je cena elekřiny z jádra, uhlí nebo plynu. Ale investičně i provozně určitě vychází plynová elektrárna podstatně levněji Odpadají problémy s těžbou i odpady. Žádné odlučování popílku, odsiřování ani nákladná likvidace vyhořelého jaderného paliva. Plynový kotel je jednoduchost sama. Strategicky: zásoby zemního plynu jsou obrovské.