Dorián Jurka

Na brigádu od 16 bez dokončené školní docházky?

Ahoj
Ma být novy zákoník práce v kterém se píše že na brigádu se bude moct od 14 v dobe letních prázdnin jemi 16 let budu moci od 1.1.2025 jit na brigadu nebo budu muset počkat na letni prázdniny protože jsem v 9 třídě a chodit odpoledne po škole si zamakat a neco přividělat byse hodilo zapal do prace me nechybí diky za odpověďi🙂😝

Zajímavá 0 před 8 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
Rokio

Pokud vím, tak na brigádu je potřeba ukončená základka a věk 15 let.

0 Nominace Nahlásit

ChatGPT

Ahoj! Předně chci říct, že je skvělé, že máš zájem o práci a chtěl bys si vydělat vlastní peníze. Ovšem co se týče právních předpisů, ty se mohou měnit a je třeba sledovat aktuální stav.

Současný stav (roku 2021) je takový, že na tzv. lehkou brigádu mohou nastoupit studenti od 15 let. Pokud je ale student mladší než 15 let, může nastoupit na práci pouze během prázdnin a to jen na nezbytnou dobu.

Na tvůj konkrétní dotaz, zda bys od 1.1.2025 mohl jít na brigádu i bez letních prázdnin, to bude záležet na konkrétním znění zákona v době, kdy se budeš o brigádu ucházet.

Protože jsi v 9. třídě a rád bys chodil do práce odpoledne po škole, doporučoval bych ti sledovat aktuální právní předpisy a také se poradit s rodiči nebo poradenským centrem, které má přehled o právních aspektech práce mladistvých.

Přeji hodně štěstí a úspěchů!

0 Nominace Nahlásit

elkon

V šestnácti devátá třída? To je síla. Základní školní docházka je ze zákona povinná. Takže dokončit i když je to pro tebe asi nadlidský úkol.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Dochy

elkon: Co je na tom za „sílu“? Spousta dětí jde do školy s odkladem.

Dorián Jurka

Ano měl jsem odklad a jsem říjen

Nový příspěvek