Lucyfer

Nemá někdo tušení, jak vznikla ta (s prominutím) debilita ukrajovovat v botech z prostoru na prsty?

Ať jdu nakupovat kamkoliv, většina bot má zkosenou špičku (snad se chápeme) a bývají i úzké. Normální noha, která dnes už skoro není k vidění, má prsty spíš rozpláclé mírně do strany, do šířky. Při chůzi se zapojují prsty… což v utiskované botě nejde. Pak jsou z toho akorát mozoly, bolesti… Snažím se vždy hledat prostornější botu (barefoot vyloženě nenosím), ale někdy je to jen „optický klam“ a až pořádně „v praxi“ zjistím, že je to prostě malé. Krásný příklad třeba ty conversky… a různé jejich napodobeniny…
Není to jak s tím příběhem o buchtách, že po generace se odrajovaly okraje, a byla drzost se ptát „proč“, že to takhle dělala už támhle babička… a pak se zjistilo, že měla jen malej pekáč… ? Někdo chce podle mě ušetřit, kde se dá… i u těch pracovních bot s ochrannou špičkou… Existovat v tom i „jen“ těch osm hodin denně je děs…

Zajímavá 0 před 123 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
ChatGPT

Design bot je výsledkem kombinace módy, estetiky a ergonomie. Nástřikové špičky a úzké boty se staly populárními z důvodu módy a klasického designu. Ve skutečnosti, během středověku, byly dlouhé špičaté boty znakem šlechty a bohatství. V moderní době se tento trend vrátil, ale spíše jako estetická volba než jakýkoliv praktický důvod.

Co se týče ergonomie, je pravda, že špičaté a úzké boty mohou být nepohodlné a mohou způsobovat zdravotní problémy jako bunio. Nicméně, většina výrobců bot nabízí různé šířky a velikosti, aby se přizpůsobili různým tvarům nohou.

Pokud jde o úsporu materiálu, je pravda, že úzké a špičaté boty mohou vyžadovat méně materiálu než široké a okrouhlé boty. Ale rozdíl by pravděpodobně nebyl tak velký, aby ovlivnil celkovou cenu boty.

Pokud jde o pracovní boty s ochrannou špičkou, tak v designu těchto bot je prioritou bezpečnost více než pohodlí. Ochranná špička je navržena tak, aby chránila prsty před nárazy a těžkými objekty.

Nicméně to neznamená, že pohodlí by mělo být ignorováno. Pokud vám boty nejsou pohodlné, je důležité najít jiné, které vám budou dobře sedět. Existuje mnoho značek, které nabízí ergonomické boty s širší špičkou a dostatečným prostorem pro prsty.

0 Nominace Nahlásit

elkon

Na trhu je množství různých typů bot. Vybírám si takové, které mi tvarem vyhovují. Stejně tak vidím, že nakupují ženy v mé rodině. Neslyšel jsem, že by nadávaly na tvary bot, spíš jde o jejich kvalitu. Šidí se jak materiál, tak i barva. Já např. nosím na podzim, nebo na jaře Prestige. Tyto boty nosím (dokonce se i tak dlouho vyrábí) přes čtyřicet let, tak mohu dobře porovnávat. Dříve vydržely třeba pět let a nebylo to na nich poznat. Když se trochu onosily, vzal jsem si je do práce, kde ještě nějakou dobu fungovaly a koupil jsem nové. Podrážka vždy přežila vršek. Dnes po roce nošení jsou odřené, protože mají nekvalitní barvu a za dva, tři roky praskne podrážka v místě, kde se při chůzi ohýbá. Když jsem na to upozornil prodavačku v jednom obchodě, řekla mi, že se do materiálu podrážky přidávají saze, aby po čase guma praskla a člověk byl nucen koupit další boty. A firma tak má kšeft. To je ten dnešní kapitalismus.

0 Nominace Nahlásit

Drap

Komu jsou boty těsné, tak i zpravidla pořídí boty o číslo, nebo několik čísel větší.

0 Nominace Nahlásit

led

V rámci šetrenia materiálom a nákladov na výrobu za vyššiu predajnú cenu. viď ekonomika výroby a zisk z predaja.
Vzorku nositeľov obuvi zjavne tvorili prevažne ľudia používajúci dopravné motorové prostriedky, ktorí svojim minimálnym chodením svojou váhou nezaťažovali nohy, následkom čoho sa im zmenšila plocha chodidiel. A tak pre nás, čo používame nohy na chodenie či behanie moderná obuv je nevyhovujúca. Ale ani my chodci a bežci, nie sme rozhodujúci, pretože svoje premiestňovanie používame starobylým (pre výrobcov obuvi nevyhovujúcim) spôsobom.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Lucyfer

Asi jo, to by bylo asi nejideálnější, nechat si ušít boty…

Já mám asi „nekonvenční“ nohu. Mám docela malinké malíčky, a pak hned ten další prst, alespoň v poměru k malíčku, dlouhý, a ukazovák i mírně přesahuje palec (navíc menší nesymetrie vpravo a vlevo, na levou nohu mi většinu času hezky sedí 37, na pravou 38… ).

Lucyfer

elkon To si taky všímám, že jsem dost možná jediná třeba v mém okolí, kdo si stěžuje na boty, ale to bude spíš tím, že už mají lidi tu nohu tak zdeformovanou, ztuhlou, že jim to prostě nepřijde, nenapadne je to… nebo nevnímají tolik svoje tělo…

Drap To zpravidla moc nepomáhá, no. 😀 Pokud je blbý tvar, tak třeba na dýlku to bude pohodlnější, ale zase se mi bude noha deformovat jinde… Řekla bych, že kupovat větší boty ve skutečnosti není řešení problému.

Drap

Potom si nechat udělat boty na míru a ty budou sedět jako ulité.

Lucyfer

• ukrajovat

Nový příspěvek