Před pár lety jsem na webu našel pěkný obrázek letícího čápa, žádné informace o autorských právech jsem si u něho nevšiml (zřejmě byl odněkud už převzaný). Použil jsem ho na svém webu (kterým nijak nevydělávám (s výjimkou několika recenzních výtisků průvodců Rough guide)) a před pár dny mi došla výzva k zaplacení téměř 20 000,– za neoprávněné použití obrázku. Co s tím??
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Syd, tom004 před 4679 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Asi investovat 500 na radu s právníkem.
2Kdo udělil odpovědi palec? Michal Kole, Syd
před 4679 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Zaplatit,nebo se domluvit s autorem.Každá fotka,každé dílo,každý výrobek,je už v okamžiku pořízení,zhotovení,ap.,výlučným majetkem autora.Nikdo ho bez jeho svolení nemůže použít,nebo s ním jinak nakládat.A ani nemusí být registrován ochranných svazů.Stačí když zjistí,že někdo jeho dílo někdo používá bez jeho souhlasu,oznámí na příslušném svazu,prokáže své právo k tomuto dílu,a oni ostatní zařídí za něj.Problém je,že naše právní povědomí v těchto,ale i v jiných oblastech práva,je téměř nulové.Ještě před nějakými dvaceti lety bychom svoji nevědomost mohli svádět na minulý režim,ale teď Ti nezbývá nic jiného,než domluva.
1Kdo udělil odpovědi palec? Michal Kole
před 4679 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Problém je, že v tomto případě se špatně vyčísluje škoda.
Každý si může částku vycucat z prstu. Jak lze objektivně dokázat, že obrázek stojí tisíc nebo 10 tisíc ?
Další problém je v tom, že si musíte autora obrázku vyhledat aktivně sám a pokud nemá na webu svůj mail na kterém se můžete zeptat a domluvit se tak máte smůlu a obrázek použít nesmíte. Taky nechápu tuto nelogičnost. zeptat se nemůžu a použít taky nesmím.
Když si koupíte televizi, tak lze spočítat cenu součástek a práce lidí u obrázku to nejde.
Jedině nějakými znaleckými posudky a to Vám taky každý znalec řekne něco jiného, protože je zde člověk ovlivněn svým vkusem.
Někomu abstraktní umění připadá krásné a dá klidně za to 50 tisíc a někomu to připadá pouze jako patlanina.
0
před 4679 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Nejsem v právu kovaný, ale neměla před výzvou zaplacení přijít
nejdřív výzva k odstranění obrázku pro neoprávněné použití a až
potom výzva k zaplacení finanční úhrady?
Příště je lepší k takovému staženému obrázku či jinému materiálu
uvádět zdroj.
0
před 4678 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek