V 1771 chemii švédštiny profesor Torbern Bergman samostatně vymyslel si
podobný spor dělat sodovou vodu. Skromný přesto nemocný, on pokusil se
množit přirozeně-šumivé jarní vody myslely v té době být prospěšný
zdraví.
Dnes, sodová voda je vyrobena pomíjivým natlakovaným oxidem uhličitým
přes vodu. Tlak zvětší rozpustnost a dovolí více oxidu uhličitého
rozpustit se než by byl možný pod standardem atmosferický tlak. Když láhev
je otevřena, tlak je propuštěn, dovolit plynu se dostat z řešení, tak
tvořit bubliny charakteristiky.
Ano prodává se i 2l balení a i výrobníky pro domácí výrobu.
Zdroj: http://sodova-voda.navajo.cz/
4Kdo udělil odpovědi palec? elektrikář, iceT, Kerberus, Deli
před 4946 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Sodová voda neboli sodovka, sifon či „sycená“ nebo „perlivá“ voda
je pitná voda uměle nasycená oxidem uhličitým.
Sodová voda vznikla v druhé polovině 18. století a její vynález je
připisován dvěma autorům, kteří ji vynalezli nezávisle na sobě. V roce
1771 to byl švédský chemik Torber Bergman, kterému se podařilo smísit
vodu s plynným oxidem uhličitým, získávaným při reakci sodíku
s kyselinou – proto název „sodová“, přestože již nemá se sodou ani
se sodíkem nic společného. V roce 1772 to byl anglický sládek Joseph
Priestly, který jímal oxid uhličitý vznikající při kvašení piva a poté
ho míchal s vodou.
Dnes je sodová voda základem při výrobě všech druhů limonád, od roku
1888 je takto sycená Coca-Cola.
Vyrábí se mísením – sycením vody oxidem uhličitým. Pro domácí
použití je známá tzv. sifonová láhev nebo větší výrobníky sodové
vody – sodobary. V sodobarech je umístěn tzv. saturátor (karbonátor)
naplněný stlačeným oxidem uhličitým do kterého se rozstřikuje voda. Ze
saturátoru je pak odváděna hotová sodová voda přímo k výčepnímu
kohoutu. Sodobar pro profesionální účely bývá vybaven chlazením a
přimícháváním ochucovadel pro přípravu limonád. Nejnověji je v USA
experimentálně provozovaný automat Coca-Cola až s desítkami přísad,
navíc navzájem prakticky libovolně kombinovatelných.
Zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Sodovka
0 Nominace Nahlásit |
Ve starém katalogu jsem našel obrázek.Předchůdce sifonové lahve. Do kovového spodku lahve se dala kyselina citronová a jedlá soda .Prosakující voda přez keramickou destičku aktivovala chemickou náplň.Vyvíjející plyn procházel keramickou destičkou na dně lahve a pronikal do vody.Tlak plynu ve výrobníku zastavil vnikání vody a další vývin plynu.
0 Nominace Nahlásit |
Osvěžující ochucené nápoje z vody a citrusů si připravovali už
staří Egypťané. V Evropě se první limonády objevily v 17. století,
první zmínka prý pochází z Paříže z roku 1640. Znalci sice tvrdí,
že Italové nápoj zvaný „lemonate“ znali mnohem dřív, ale Francouzi
byli lepší obchodníci. V roce 1676 získala Společnost pařížských
limonádníků na výrobu toho božského nápoje monopol.
Limonádu dělali z pramenité vody a citronové šťávy. A aby se
zákazníkům z přílišné kyselosti nekřivila pusa, sladili ji medem.
Hmmm…
A pak si doktor Priestley jednou v pivovaru odložil mísu vody nad kvasící
pivní sud. Výpary z kvašení, o kterých se říkalo, že jsou schopné
zabít myši, výpary, kterým se říkalo s prominutím smrdutý vzduch, měly
na vodu podivuhodný vliv. Dodaly jí pozoruhodnou svěžest.
Priestley našel způsob, jak tímto „smrdutým vzduchem“ neboli oxidem
uhličitým sytit vodu a tu pak nabízel přátelům jako osvěžující drink.
Tak se v roce 1767 zrodila sodovka, která se prodává dodnes.
Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095927644-kalendarium/208572235300030/
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvekDrap | 1703 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 916 | |
iceT | 628 | |
da ny | 606 | |
zjentek | 573 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |