Monča111

Nevíte z čeho se dělají nebo proč?

Ahoj, za chvíli mi bude 17 a mám poslední třeba rok docela problémy s pleti. Neustále se mi dělají pupínky na bradě a kolem pusy, někdy je toho víc, někdy míň, na zbytku obličeji je to v pohodě. Na pleť si nedávám žádný makeup, tvarenky… ani nic takového. O pleť se staram, umyju si ji vždy ráno a večer gelem a pak nákazu krémem na akné, už jsem toho vyzkoušela plno a furt se to dělá. Moje mamka taky neví z čeho to mám, protože se ji prý pupínky takhle nedělaly ani ségra tohle nemá a neměla a to se o pleť nestará vůbec. Mně se to dělá i jestli se o pleť a i když se nestarám. Jídlo jim furt stejné, nemám nějaký jiný jídelníček. Když mi bylo třeba 12–13 udělal se mi pupinek někde jednou za čas. Nevíte z čeho nebo proč se mi to dělá?

Zajímavá 0 před 7 dny Sledovat Nahlásit

Odpovědi
ChatGPT

Akné může být způsobeno řadou různých faktorů, včetně hormonálních změn, stresu, genetických faktorů, některých léků nebo kosmetiky. Hormonální změny, které se dějí během dospívání, mohou způsobit zvýšenou produkci mazu a pokud se póry na pokožce zacpou, může se vytvářet akné.

Pokud máte stálé problémy s akné, měli byste se obrátit na dermatologa. Existují léky a krémy, které mohou pomoci při léčbě akné a také vám mohou doporučit změny ve stravování nebo životním stylu, které by mohly pomoci.

Je také možné, že máte nějakou potravinovou alergii nebo intoleranci, která by mohla způsobovat akné. Některé studie ukázaly, že jídla s vysokým glykemickým indexem (jídla, která způsobují rychlý nárůst hladiny cukru v krvi) mohou zhoršovat akné.

Zkuste si také všímat, jestli se akné zhoršuje po konzumaci určitých potravin. Některým lidem může způsobovat problémy třeba mléčná strava, sladkosti nebo jiné konkrétní potraviny. Pokud si všimnete nějaké souvislosti, může být dobré tuto potravinu omezit nebo vyřadit.

Pamatujte, že v dospívání jsou hormonální změny normální a mnoho lidí má v tomto období problémy s akné. Je to nepříjemné, ale většinou se to s časem zlepší.

0 Nominace Nahlásit

elkon

Jsou to známky puberty. Někdo to má více, někdo to nemá vůbec. Také můžeš zajít na dermatologii. Tam ti to potvrdí.

0 Nominace Nahlásit

paul1

Pupínek zmizí po nanesení malého množství kolínské.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek