Mravenec

O jaký trestný čin půjde z níže popsaného jednání v článku?

https://www.no­vinky.cz/clanek/kri­mi-sedmnactilety-mladik-strilel-na-vaclavskem-namesti-v-praze-40411880?amp=1

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 761 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
marci1

Záleží na mnoha okolnostech. Od 1.2. 2021 je v platnosti nový zákon:
Plynové pistole a flobertky budou muset být uvedeny v registru zbraní. Nově budou spadat do kategorie PO (zbraně podléhající oznámení).
Pro nabývání a držení zbraní kategorie PO nebude třeba být držitelem zbrojního oprávnění nebo zbrojní licence. Fyzická osoba však bude muset být policií zapsána v centrálním registru zbraní. Pro tento zápis bude postačovat, pokud bude osoba starší 18ti let a bude splňovat mírnější podmínky bezúhonnosti a spolehlivosti než držitel zbrojního oprávnění.
Držitel zbraně kategorie D nesmí:

1. zbraň nosit viditelně v místech, kam má veřejnost volný přístup,
  2. zbraň nosit nebo s ní jakkoliv manipulovat, pokud je jeho schopnost k této činnosti snížena požitím alkoholických nápojů, návykových látek, léků nebo v důsledku nemoci,
  3. přechovávat větší množství bezdýmného nebo černého loveckého prachu než 3 kilogramy a více než 1 000 zápalek; zápalky musí být odloženy odděleně v samostatné schránce.
  4. převést vlastnictví ke zbrani kategorie D nebo střelivo do ní na osobu, která k jejich držení není oprávněna, nebo je přenechat takové osobě. 🙂

Podrobněji:
https://www.ply­novepistole.in­fo/zakon-drzeni-plynove-zbrane/

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
zjentek

Zjevně šlo o pochybení policie, jejíž povinností bylo v prvé řadě určit typ zbraně a takto HNED NA MÍSTĚ dojít k závěru, zda se mladík dopustil/nedopustil protiprávního jednání (výstřelem z plynové pistole na veřejném prostranství neporušil VŮBEC NIC), jenže kvůli laxnímu přístupu ochránců pořádku ČRdele strávil zbytek večera a možná i déle na šťubárně. 🤦‍♂️ Kdyby šlo o mě, soudil bych se 🤷‍♂️

0 Nominace Nahlásit

aevul

Je to klikař, žádný trestný čin, projednává se to jen jako přestupek. V jiných takových případech byli podezřelí obviněni z trestného činu výtržnictví. A vzhledem k věku (17 let) se můžeme bavit i nedovoleném ozbrojování.

Upravil/a: aevul

0 Nominace Nahlásit

Rokio

Podle mě půjde o výtržnictví. Bude mu hrozit podmínka, nebo pár roku za mřížemi.

0 Nominace Nahlásit

Filip84

Výtržnictví, jednoznačně, protože on střílel z expansní zbraně jenom tak, pro plaisir, na místně veřejnosti přístupném, a na veřejnosti, a k naplnění materiální stránky skutku nejen mohlo dojít, ale došlo: dvě báby vyděsil k smrti. Nešlo o obranu, ani zjevně zřejmě nepřiměřenou, o nic, šlo pouze a jen o jeho associální, protispolečenské, jednání.

O nedovolené ozbrojování nepůjde, protože ano, jde sice o zbraň ve smyslu zbrojního zákona, ale nikoli o takovou, k jejímuž nabytí potřebuješ povolení. Nepotřebuješ, potřebuješ věk a oznámení, ne povolení.

Zbytek budou přestupky.

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
aevul

Filip84: Opravdu tvrdíš, že sedmnáctiletý splňuje podmínku dosažení osmnáct let? Opět další důkaz tvé inteligence.

Darcy

mám otázku k zbrani, ake nechci to zakládat jako novou otazku, tož to pichnu zde:
na koupi vzduchovky (do 15J) jen tak, nebo je pri koupi potrebný občanský průkaz nebo jiný doklad?

aevul

Ano, na OP.

Mravenec

Zjentku, minimálně se dopustil přestupku na úseku zákona o zbraních a střelivu – manipulace se zbraní na veřejnosti, etc.

I když se jedná o zbraň plynovou, vztahují se na ni litery na roveň postaveny skutečné zbrani – např. o skrytém nošení, manipulaci,…

Pouze mě zajímá, protože v článku se uvádí zadržen – to by znamenalo, že jde o podezření z TČ. Ale jakého, to je to, co nevím.

zjentek

No právě…dyť to píši! Určitě z žádného, jsem téměř přesvědčen! Proboha, podle toho co píší nemůže být o T4 řeči. Lady by ohrožoval ty dvě husy (;, to by byla jiná. A proto píši že bych se soudil (když neumějí vytvořit JASNĚ HOVOŘÍCÍ zákon. A pokud by se na mé osobě cajti dopustili ponížení (třeba už tím že mě sbalili pro podez. ze spách. TČ, soudil bych se i s výrobcem té „hračky“. Hotovo 🤷‍♂️ a dejte sýkorkám!

aevul

Ale on zákon jasně napsaný je a on ho naprosto jasně porušil. Jak píšu výš, mohl na tom být daleko hůř – výtržnictví a nedovolené ozbrojování. Minimálně to druhé je neoddiskutovatelné.

zjentek

Co, to už takové „zbraně“ v ČRdeli mohou držet jen plnoletí?

aevul

Nevím, jak v té tvé ČRdeli, ale v Česku to tak bylo, co pamatuju.

aevul

Z jiného zdroje: ‚Případ si převzala státní policie. „Případ policisté vyhodnotili jako přestupek a předali ho správnímu orgánu,“ uzavřel policejní mluvčí Richard Hrdina.‘

Zdroj: https://www.id­nes.cz/praha/zpra­vy/mestska-policie-strileni-plynova-pistole-vaclavske-namesti.A221017_132­626_praha-zpravy_baky

Nový příspěvek