Avatar uživatele
anonym

Obědy a DPH

Dobrý den, jak je to s DPH u závodního stravování po novele DPH od 1.1.2010? V roce 2009 jsme nakupovali obědy s 9% DPH, zaměstnancům účtovali 45% z ceny obědu + 19% DPH? Obědy nakoupíme u ZŠ a dál je zaměstnancům vydáváme ve vlastní jídelně.
děkuji za odpověď, A.Malinkovičová

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? fortin před 5375 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
standa

Nejprve je nutné připomenout, nejzákladnější změny v zákoně, které se týkají zmiňované problematiky:

  1. změna sazeb z 9 na 10% a z 19 na 20%
  2. určení základu daně ve zvláštních případech, dle kterého se u plnění poskytnutého ve prospěch spřízněných osob (= i zaměstnanců) uplatní jako základ daně cena obvyklá (nový paragraf 36a)

ad 1) to asi není nutné ´řešit´ 🙂

ad 2) pokud zaměstnancům poskytujete závodní stravování (formou prodeje jídel, nakupovaných od třetích subjektů) a pokud zaměstnanci platí nižší cenu než cenu, za kterou bylo jídlo nakoupeno, pak se na tento případ musí uplatnit zmiňované ustanovení § 36a zákona o DPH

Doporučuji následující postup:

  • daň na vstupu (nákup obědů) se uplatní běžným způsobem (např. z ceny 100 obědů v jednotkové ceně 66 Kč/oběd vč. 10%DPH si uplatníte 600 Kč jako daň na vstupu
  • daň (20%) na výstupu odvedete ze základu 6000 Kč (což je právě ta zmiňovaná cena obvyklá*),
  • odvedené DPH (1.200 Kč) si pak zaúčtujete do daňově uznatelných nákladů
  • cenu, kterou vám uhradí zaměstnanci, pak ulatníte do výnosů (a DPH již neúčtujete)

*) obvyklou cenu by měly v těchto nestandardních situacích tvořit minimálně náklady na poskytované plnění. Tento výklad je pak plně v souladu s příslušným čl. 72 směrnice Rady 2006/112/ES, dle kterého, pokud nelze cenu obvyklou zjistit, má základ daně tvořit nákladová cena v okamžiku dodání

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek