1 Polévku znám, vaří se u nás v rodině. Recept na tento boršč i na boršč z červené řepy jsem získala od příbuzných. Ale zelený boršč nevařím, protože nemám šťovík, dělám jen boršč z červené řepy.
Šči – existuje několik druhů této polévky. Nejjednodušší se nazývá šťovíkový nebo zelený boršč. Pro nákyselnou chuť také název kyselica.
Šťovík se proto u nás pěstoval na zahradě, měl opravdu nákyselnou chuť. Ve vývaru se uvařily brambory na kostičky, zatřel se smetanou, přidal sekaný šťovík a buď přímo do polévky vajíčko, nebo se přikusovalo k polévce. Něco jako špenátová polévka, ale jiná chuť.
Název šči má původ od šťovíku. Předpokládá se, že název rostliny pochází ze slovanského slova ščáv a je spojen s jménem ruského jídla, které se nazývá různě.
Původ názvu.
https://ru.wikipedia.org/wiki/Щавель
Šťovík kdysi rostl i u nás planě, jako děti jsme jej kousaly, byl
opravdu kyselý. Ale už jem ho mnoho roků neviděla.
–
2. Bliny – palačinky, spíš lívanečky, jeden z nejstarších produktů
ruské kuchyně, který se objevil před 9. stoletím v pohanských
časech.
Název přeneseně „mlyn“ od slovesa " mlít. „Melin“ nebo „mlyn“ znamená produkt z toho, co vzniklo mletím., tedy z mouky.
https://ru.wikipedia.org/wiki/Блины
--
Také znám, můžete vyzkoušet. Připravovaly se na sladko i na slano. Mouka,
přidávala se pohanková, mléko, vejce, droždí – nechat nakynout a
smažit.
Opět recept z rodiny, ale nepřipravuji je, protože se kynuté těsto smaží, nic pro mě.
Upravil/a: annas
0 Nominace Nahlásit |
Slovo „blin“ pochází z praslovanského „mlin“, což znamená
„mlít“.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bliny
Slovo „šči“: V původní verzi je slovo „sti“ , jehož historie
sahá do dávné ruské „sto“ (food) [1] se objevil v ruském jazyce na
počátku XVI století a znamená „výživný nápoj, tekutý, jídlo,
polévky, dušené maso, polévku, kořeněné zelí , schavelom a jiné greeny
"
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A9%D0%B8
Název Stroganov: je pojmenován podle jeho autora Sergeje Stroganova,
dvorního kuchaře na carském dvoře za vlády Kateřiny Veliké (narozen
v Prusku r. 1729). Právě jeho zásluhou se kuchaři naučili francouzskému
kuchařskému umění, ale také vytvářeli ruská jídla.
https://theses.cz/id/pmzem9/Eva_Hruckov__di/P_lohy/priloha6_Slovnicek_vyrazu.pdf
🙂
Upravil/a: marci1
0 Nominace Nahlásit |
Bliny mají název podle mouky, slovo „blin“ pochází z praslovanského
„mlin“, což znamená „mlít“.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bliny
Šči se údajně jmenuje podle nějaké rostliny, jejíž listy se do polévky
dříve přidávaly.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C4%8Di
0 Nominace Nahlásit |
Drap | 1698 | |
annas | 1347 | |
Kepler | 1091 | |
hanulka11 | 984 | |
marci1 | 915 | |
iceT | 627 | |
da ny | 601 | |
zjentek | 570 | |
quentos | 538 | |
briketka10 | 493 |
Vaření a recepty |
Restaurace |
Nápoje |
Vegetariáni |
Ostatní jídlo a vaření |