Avatar uživatele
Pažout

Pomoc-chemie

6. jak se běžně říká srAženině vzniklé při odstraňování přechodné(kar­bonátové) tvrdosti vody a jaký má chemický název+prvek?
7. Kde se bude mnohem více tato sraženina vylučovat, v rychlovarné konvici nebo v konvici na zalévání květin?Vysvětli.
8. Kterou kyselinu běžně používanou v kuchyni lze rozpustit sraženinu vzniklou při odstraňování přechodné(karb.) tvrdosti vody?
9. Která voda je tvrdší, podzemní nebo srážková? vysvětli.
10. Proč se musí odstraňovat tvrdost z napájeví vody určené pro napájení kotlů(kotel pro ohřev vody…)napiš alespon dva duvody
Doplňuji:
ja vim je to DÚ ale me to proste nejde

Zajímavá 0 před 4357 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Larissa

Google. Hledej.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
VMF

9. podzemní – je tam více minerálních látek, které přidávají na tvrdosti např CO2

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Pro představu.
Tvrdost vody způsobují hlavně sole vápníku , hořčíku, železa a manganu.

Tvrdost vody se rozlišuje na tvrdost
přechodnou, kterou způsobují hydrouhličitany.
Tato tvrdost se dá odstranit zahřátím vody !! Hydrouhličitany přejdou na nerospustné sole a vyloučí se z vody. K jejich úplnému odstranění by bylo třeba tyto nerozpustné sole odfiltrovat. Jinak se usazují na stěnách nádoby ve které se voda hřála. Viz. kovové trubky s teplou vodou nebo boiler.

Dále na tvrdost trvalou, kterou způsobují
sírany. Tuto tvrdost nelze odstranit zahřátím !!

Jde ji odstranit pouze přídavky chemických látek . Tato voda není vhodná ke konzumaci.
Viz. tolik frekventovaný Calgon ! Musela by následovat filtrace a stejně by pitná voda vyhovující normě nevznikla,
Také ji lze odstranit iontoměniči a revezní osmózou. Takto upravená voda ale je vlastně demineralizovaná a také se nehodí se pro konzumaci.

Celková tvrdost vody je součet přechodné a trvalé trvrdosti.
Tvrdá voda má 6 – 18 německých stupňů, měkká pak méně jak 6 něm. stupňů.

6. sole -hlavně uhličitan vápenátý, (hořečnatý, manganatý, železnatý)
7. V rychlovarné konvici. Vysvětlení máš na začátku .
8. Kyselinou octovou.
9. Podzemní. Jsou v ní rozpuštěné sole minerálů. Srážková je něco jako destilovaná. Je měkká, neobsahuje rozpuštěné sole minerálů.
10. Aby nevznikal vodní kámen při zahřívání( odpařování) vody. Viz. odstraňování přechodné ( karbonátové) tvrdosti.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Pažout

No ale to je ten problem
me google nejde :P

před 4357 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Zkus jiný vyhledávač. Internet není jenom Google.

před 4357 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek