Chtěla bych se zeptat: mám sestru, která nedávno porodila holčičku. Otec je zapsaný v rodném listě, ale s matkou nežije. Matka bydlí v domě rodičů. Těhotenstv í bylo od začátku rizikové. Bude mít nárok na porodné? S rodiči nemá společnou domácnost, domnívám se tedy, že by neměly být posuzovány příjmy dohromady.
ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce
Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? rynek878, elektrikář před 4893 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Ne ne, arygnoc se mýlí. Tuším že od prvního ledna letošního roku je to tak, že nárok je pouze na 1.dítě a pouze pokud příjmy nepřevyšují 2,5 násobek život.minima. Myslím ale, že příjmy rodičů, u nichž Vaše sestra bydlí, se do toho započítávat nebudou. Takže s největší pravděpodobností nárok mít bude. Každopádně ať si zajde na okr.správu soc.zabezpečení, kam spadá, a tam jí poradí, na co všechno má nárok. Je toho víc, tak ať se nebojí a zajde tam, neukousnou ji, pomohou jí ulehčit její situaci. 🙂
10Kdo udělil odpovědi palec? rynek878, elektrikář, Michal Kole, anonym, skrz, lIInes, pizIicka, HIada, Iensen, aIise
před 4893 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ano, přitakávám deli i v tom, že rodiče se nezapočítavají, když
s nimi nesdílí společnou domácnost. A jinak se vskutku od 1.1. mnohé
změnilo, např. příspěvek na bydlení se strmě zpřísnil, takže zajít na
sociálku. Vzhledem k častým změnám a novelizacím, úpravám vyhlášek a
prováděcích nařízení, vám sdělí, co platí ke dni porodu.(Chodí na
pravidelná školení).
Já osobně jsem se setkal i s místní úpravou, kdy MÚ vyžadoval nad
rámec republikového zákona ještě vlastní formuláře a potvrzení, prý
dle vlastní vyhlášky. Bohužel samosprávné orgány mají dnes tyto
kompetence a pravomoce.
0 Nominace Nahlásit |
již název „porodné“ mluví sám za sebe.
bez ohledu na stav (vdaná, svobodná, vdova) má rodička na příspěvek nárok a to bez ohledu na výši příjmů.
Pokud se mýlim, omlouvám se, již dlouhou dobu jsem nerodil.
0
před 4893 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek