Zdravím, chci se zeptat, co dělat v případě, kdy poškozený křivě obvinil osobu a u soudu lže. Přítel je obviněný z Elpasa s tim, že v dubnu na něj byla uvalena vazba a s tim primenena podmínka, již byla 4 hlavni líčení s dokazováním, 3× se k soudu poškozený nedostavil, po 4. ano a lhal. Já jsem se stala bohužel svědkem, jelikož když už byl přítel uvezneny, se k našemu domu poškozený stavoval a ptal se na přítele, ale na soudy nechodil, neřekl ani důvod, proč ho hledá, a ještě ho udivilo, že je v věznici. Svědkem této události byla pritelova matka, která se mnou byla doma. Jelikož mně to vrtalo hlavou, na soudy nechodí, ale k nám se stavil, snazila jsem se jej sehnat přes mé přátele, což se nepodařilo, ale někteří se s ním osobně setkali a předali mu vzkaz, ať dojde na soud, ten mi vzkázal, že na soud určitě dojde a obvinění bude u soudu stahovat. Samozřejmě na celou situaci jsou kamerové záznamy, kdy přítel s kamarádem jsou venku, byli opilí a ten jeho kamarád se začal prat s tym poškozeným, můj přítel byl X metrů od nich a nic mu neudělal, ve vypovedi uvedl, že měl pocit, že ho chtějí okrást, řekl mi, a nejen mně, ještě jednomu svedkovi, že s tim můj přítel nemá nic společného. Soud proběhl a můj kamarád, co tam svedcil též, skrz to, že s poškozeným mluvil až a se s ním vypovídá. My jako svědci jsme museli sedět venku. Ano, poškozený řekl, že přítel mu nic neudělal, ale také uvedl, že kamarád jeho poškozeného a můj, který se mnou seděl na chodbě, abychom neovlivnovali soud, o něm uvnitř řekl, že ho vůbec nezná, a když vylezl ze soudní síně, tak to byli kamarádi, coz jsme zcela vůbec nepochopili. Já toho člověka viděla jen jednou, a to jak se k nám domů stavoval, a o mně zase uvnitř síně uvedl, že nikdy u nás nebyl, což je lež, ale že se mnou chodi na dýmku, což já nikdy v životě na takové věci nebyla. Soudce uvedl, že my svědci říkáme báchorky, a ještě nás chtěl obvinit z křivé výpovědi, což ale ani od jednoho z nás nebyla. Přítel byl odsouzený na základě toho, že tam byl, na 2 roky odnětí svobody. Samozřejmě jsme se odvolali a já se tedy chci zeptat, jak bude probíhat další soud a co s tim, že poškozený opravdu lže. Co můžeme udělat proto, aby vyšla najevo pravda. Děkuji předem za odpovědi, které mi aspoň trochu pomohou
Zajímavá 0 před 1870 dny |
Sledovat
Nahlásit
|
Přiznám se, že můj první dojem je tento: pokud jste u soudu vypovídala
stejným způsobem, jako jste napsala dotaz (bez ladu, konkrétní infrormace
aby v tom člověk hledal lupou), tak se ani moc nedivím, že to to soud
nazval „báchorkami“. Určitě jste pod vlivem emocí, ale nešlo by
vyjádření trochu strukturovat, prostě mluvit jasnými a stručnými větami?
Uvědomit si, co chci říct a pak to říct?
Váš přítel má obhájce. Poraďte se o své výpovědi s ním.
0 Nominace Nahlásit |
Pepa25 má pravdu, Vaše líčení není srozumitelné, není
jednoznačné, koho považujete za čího kamaráda apod.
Neškodilo by ani rozčlenění textu do odstavců, aby byl
přehlednější a snáze se četl.
Jak bude probíhat další soud tu pochopitelně nikdo neví,
protože nikdo z nás není soudcem, který v té věci bude rozhodovat.
Nikdo z nás také neví, s čím přijde poškozený,
nevíme ani, s jakou výpovědí přijdete vy.
Každopádně lze doporučit, abyste se nad svou výpovědí zamyslela
a soudu ji přednesla srozumitelně, abyste vážila, kde použít které
zájmeno (např. „jeho“ → není zřejmé, koho míníte), …
Koho např. míníte obratem poškozený poškozeného
(viz „poškozený … uvedl, že kamarád jeho poškozeného a
můj…“)?
Co znamená „silně uvést“?
Tady je jedno, co a jak napíšete (jen se asi nedočkáte odpovědi),
ale u soudu by Vaše výpověď měla „mít hlavu a patu“, měla by
být
srozumitelná a jednoznačná.
0 Nominace Nahlásit |
U otázky nebylo diskutováno.
Nový příspěvek