LosJardos

Předvoláni k správnímu řízení-pomoc 😔

Dobrý den,
byl jsem zastaven policií při jízdě na motocyklu na kterém nebyla SPZ a nemám na něj příslušné řidičské oprávnění. ŘP jsem u sebe měl ale policista si ho jen opsal a vrátil mi ho s tím že věc předá úřadům a přijde mi předvolání. Chtěl jsem se vás prosím zeptat jestli nemáte někdo zkušenost za jak dlouho od přestupku přijde předvolání kort v aktuální situaci a při nouzovém stavu. Chtěl jsem jen podotknout že nejsem plnoletý,jsem z toho docela vyklepanej… Vím že úřady na to mají 2 měsíce po obdržení zprávy o přestupku ale chtěl jsem se zeptat za jak dlouho to předvolání běžně/většinou přijde.
Děkuji všem za odpověď 😟

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 1354 dny Sledovat Nahlásit

Nejlepší odpověď
Arne1

Přesný čas ti nikdo neřekne. Hlavně v této kovidové době hodně záleží na vytíženosti pracovníků správního orgánu.
Mimochodem, podle mne ti hrozí dost velký postih, možná by stálo za úvahu kontaktovat právníka který se specializuje na dopravní přestupky. Není to sice levné, ale šikovný ti může hodně zachránit.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Drap

Může to být i o dost později než za dva měsíce. U každého úřadu bývají doby jiné. Měl jsi zaplatit na místě a vyšlo by to levněji.

0 Nominace Nahlásit

autacek

Úřady na to mají čas nikoli dva měsíce, ale dva roky. V určitých případech i déle.

Měl si souhlasit s uložením blokové pokuty na místě, pokud tomu charakter přestupku skrz závažnost a společenskou nebezpečnost neodpovídal, byl přestupek postoupen do správního řízení, kde bude navíc třeba zaplatit i náklady správního řízení.

Můžeme se dohadovat o tom, jaký preventivní účinek má u mladistvého čekat takovou dobu na rozhodnutí, stejně jako nemá smysl příliš zmiňovat, že o dalších přestupcích spáchaných a odhalených do zahájení řízení v budoucnu, by mělo být vedeno společné řízení dle § 57 zákona o přestupcích, ani že tví rodiče, resp. jejich vrstevníci, jezdili jako puberťáci nejen bez řidičského oprávnění, ale i bez helmy a zas taková věda se z toho nedělala. Doba se prostě mění, stejně jako hustota provozu, atd.
Nakonec stejně ale budeš muset doma s pravdou ven, neb na tu pálku co ti napaří asi našetřeno nemáš.

Upravil/a: autacek

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
Rilika25

Příspěvek smazán administrátorem.

před 1166 dny Odpovědět Nahlásit
LosJardos

A jestli to dobře chápu tak jelikož mi ŘP policista vrátil tak zákaz řízení platí až od chvíle kdy budu vyzván a odevzdám ŘP?

před 1353 dny Odpovědět Nahlásit
Schluker

@autacek: blokove to neslo, vzdyt pise ze jel bez RO na konkretni motorku a jeste kenvsek na moto bez SPZ/TK/Pojisteni. To se blokove resit neda.. z toho bude tak jako tak zakaz rizeni.

před 1354 dny Odpovědět Nahlásit
autacek

@Schluker Ano, je to na správní řízení. Trochu je ale otázka, kde ho chytli a zda-li nemohli přimhouřit oči, jestli se jede mladej projet na polní cestě na konci dědiny a přitom od baráku přejede po asfaltce pár metrů, nebo je debil a vydá se s takovým strojem a bez příslušného řidičského oprávnění do ostrého provozu třeba ve velkoměstě, byť právně je to jedno a totéž.

před 1354 dny Odpovědět Nahlásit
LosJardos

Potřeboval jsem na Enduro motorce projet jednu vesnici protože se mi nechtělo jezdit přes rašeniliště (asi 6km od baráku), bohužel tam byli v ulici zašitý policajti a průser byl na světě…Dělám si autoškolu na auto i právě na příslušné řidičské oprávnění,ale jsem debil a nemohl jsem si počkat ty 2 měsíce do závěreček… Každopádně počítám s pokutou kolem 50 000± dále to že jsem přišel o autoškolu za kterou jsem dal
21 000 + zákaz řízení 18–48 měsíců
S penězi jsem se nějak srovnal to prostě zaplatím ale jako mě sere ten zákaz řízení, protože jestli je pravda že to předvolání může trvat řádově několik měsíců tak to mě sere asi nejvíc, protože jsem se řízením chtěl živit… Řidičák v ruce mám a normálně řídit zatím můžu ale co je mi to platný když nemám na čem 🙂.

Arne1

Asi to bereš na lehkou váhu a nechceš to zvačas řešit, nicméně pokud by ses rozhodl jinak, tak se podívej do lokální pošty

autacek

@LosJardos Než to přijde na přetřes a uzavře se to, tak když trochu zaobstruuješ, tak do té doby doděláš i řidičák.

LosJardos

Protože závěrečky mužů až po dosáhnutí Plnoletosti že ano. Takže myslíte že je možné že je stihnu udělat i když by to bylo až v druhém týdnu května ?

před 1352 dny Odpovědět Nahlásit
Arne1

Obávám se, že to mu moc nepomůže.

LosJardos

Děkuji za info, už jsem nad firmou co jste mi posílal přemýšlel ale jelikož jsem zprávu co policista sepsal podepsal (jízda bez STK,ŘP,RZ,) tak se obávám nemám moc šanci uspět. A za právníka dám to samé co za pokutu…

Arne1

To nech na něm, něco by to stálo ale na druhou stranu ti může zachránit (budoucí) papíry. A taky je otázka jak to posoudí – nemohu za něj mluvit. Sice je momentálně mimo republiku, ale vím že poštu každý večer čte.

autacek

@Arne1 Jak, nepomůže? Bude mít dodělaný řidičák a až se mu vrátí, bude moci již jezdit, ne?

LosJardos

@autacek Plnoletosti dosáhnu začátkem druhého týdnů v květnu.. Myslíte že je tedy alespoň malinká šance to stihnout ?

Nový příspěvek