Ne. Tedy opravdu s výjimkou některých, kteří jsou na to přizpůsobeni. Ono by se dalo si vodu víc solit, ale museli by mít na zádech přisolovací nebo odsolovací zařizení a to by je vysílilo.
0 Nominace Nahlásit |
Tak příklady jsou třeba některé druhy ryb, které se rodí v řece,
následně žijí v moři a vytřít se putují zpět do řek, např. losos.
Úhoř to má naopak, žije v řece, ale množí se v moři.
Někteří živočichové se dokáží docela dobře adaptovat jak na slanou,
tak sladkou vodu a pak zvládají žít v moři u ústí řek, kde je
koncentrace soli menší. Napadají mě delfíni.
A proč to jiní živočichové nedokáží? Určitě jsem o tom četla
v knihách, ale moc si to nepamatuju. Pořád mám v hlavě, že jeden
z důvodů má něco společného s osmotickým tlakem v buňkách, snad si
to s něčím nepletu. Ber to jen jako určitý záchytný bod k dalšímu
pátrání.
0 Nominace Nahlásit |
Ale v pohodě, jenom by si museli svoje žrádlo víc solit…
Doplňuji:
… anebo míň, když naopak :{D>
Upravil/a: quentos
1Kdo udělil odpovědi palec? anonym
před 4333 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Ne, ale výjma některých kousků. Ono by ti přeci taky nesvědčilo kdyby si žila pod vodou, oni na to bohužel nejsou stavění. Brzy by zemřeli, byli by unavení, prostě a zkrátka by je to „vysálo“
0
před 4333 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
Někteří žraloci se taky dostanou do řek a tam loví potravu, ale
nejspíš to bude asi opravdu druh od druhu. Jestli je nějaký zásadní
rozdíl v rybách sladkovodních a mořských netuším. Napadá mě vnější
schránk a vše co dojde do kontaktu s vodou, což v konečném důsledku
může být celé její tělo.
Jedno je jisté, pokud má ryba duši, ta by měla zůstat nedotčená :).
0
před 4329 dny
|
0 Nominace Nahlásit |
No a z jakýho teda důvodů „ne“? K čemu potřebujou ty mořský sůl a proč je těm sladkovodním sůl škodlivá? A který živočiši jsou „univerzální“?