Pavel-V

Problém s tlakem expanzní nádoby

Dobrý den.
Prosím hodné a chytré lidi o radu.
Máme vrtanou studnu 25m, v ní třífázové čerpadlo a na povrchu v šachtě expanzní nádobu s tlakovým spínačem a kaskádu filtrů.
Včera přestala studna čerpat. Při pohledu na průhledný kryt tlakového spínače bylo vidět velké množství zkondenzované vody. Při lehkém poštelování spínač symbolicky sepnul. Protože jsem už před 2 toky měnil spínač, protože byl v rozkladu, myslel jsem, že je to ten samý problém a dojel jsem dnes koupit nový. Expanzku jsem vytočil a spínač vyměnil. Po spuštění se čerpadlo rozjelo, ale nevyplo. Na horní přírubě expanzky je T-čko a na něm manometr a na druhém konci spínač. Bylo mi divné, že manometr nic neukazuje, ale je vidět, že už tak slouží dlouho podle koroze a tak jsem tomu nedával příliš význam. Zkusil jsem s odmontovaným spínačem z T-čka pustit čerpadlo a čekal, jestli se neobjeví voda (což by znamenalo poškozený vak/membránu). Neobjevila se voda.
Přemýšlel, pátral a laboroval ještě nějakou dobu, ale nevymyslel nic kloudného. Na ventilku je tlak, který tvoří z druhé strany kapalina, ale na horním vyústění z expanzky prostě nic – přestože logicky by ty prostory měly být společně propojené.
Nenapadá mě, jak by se ucpalo to T-čko se 1/4" výstupy pro manometr a spínač…?!
A aby toho nebylo málo z nějakého důvodu začala v soustavě téct zažloutlá voda – což ale možná má na svědomí vysoký tlak, který jsem z čerpadla do nádoby pouštěl v rámci „ručního řízení“.
Máte PROSÍM někdo povědomí nebo dokonce zkušenost s něčím podobným? Nebo je v té expanzce ještě něco, co je to jádro problému?
A ještě dotaz – čerpadlo je 3fázové, ale dva ze tří drátů fází jsou černé, tedy nejsem schopen určit pořadí fází na čerpadle – může i to být problém (samozřejmě ne s tím, že z expanzky z vyrovnávacího prostoru nejde tlak… ).
DÍKY !!!

Zajímavá 0 před 16 hod Sledovat Nahlásit

Odpovědi
led

Zjavne máte 360V 4-žilový rozvod podľa starej CZ-elektro-normy. V súčasnosti podľa EU normy sú už prívody 400V 5žilové.
Ale vráťme sa k vášmu problému: (zelenožltý vodič je ochrana) u fázový žil rozlíšenie je jednoduché: orientujte sa v smere hodín (nie digitálnych) ak zapojíte modrú žilu na fázový kontakt 1, nasledujúci čierny zapojíte na kontakt 2, ďalší čierny na kontakt 3.
Ak prehodíte tie dva čierne medzi sebou, smer točenia motoru sa obráti (reverz).
Jednoduché riešenie, ak sa motor točí opačne, než má… 😉

Vzhľadom na vašu otázku, nejjednoduchšia odpoveď znie:
Laik nebabri sa do elektriny! Zavolaj si na to kvalifikovaného elektrikára s kvalifikáciou!! ak chceš byť bez zdravotných a hmotných následkov!

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

elkon

Pokud máte Darling, je potřeba nastavit parametry tak, jak udává výrobce. To znamená odpovídající tlakový spínač, nastavený na správné hodnoty, správný tlak v tlakové nádobě a otáčky čerpadla nastavené tak jak ukazuje šipka na čerpadle. Dále funkční zpětná klapka na sacím potrubí ve studni. A tlakový spínač, potažmo celé zařízení je nutné mít v suchu. Ne někde venku, kde je vlhko. To co zde píše LED je nesmysl. Fázové barvy jsou šedá, černá a hnědá (v dávné minulosti byly fázové barvy červená, modrá a černá. Provádělo se nulování tak, že se propojila kostra s nulovacím vodičem v zelené barvě). V tlakovém spínači žádný modrý vodič nepotřebujete. Ten je potřeba pokud spínáte cívku stykače, nebo relé. Musel byste mít pětižilový přívod. Kromě zmíněných fázových barev, ještě světle modrou a žlutozelenou.
Pokud máte nějaký domácí paskvil, těžko radit.

Upravil/a: elkon

0 Nominace Nahlásit

Diskuze k otázce
led

Podľa vášho popisu a môjho laického pohľadu, asi vás vyjde lacnejšie nový systém a nechať ho namontovať a nastaviť odborníkom.

elkon

V třífázové soustavě nelze používat modrý vodič jako fázový. Napětí je 400V, dříve 380V. LED, v tomto oboru neraď, to není vaření, ale nebezpečná disciplína.

Nový příspěvek